Foto albumi Generacije 20. i 21. veka

Milenijumska generacija

“Milenijumci”, ili Milenijumska generacija, ili Generacija Ipsilon (Millennials, Generation Y), označava generaciju rođenu otprilike u poslednje dve decenije 20. veka.

Ime Milenijumska generacija nastalo je već početkom 1980-ih kada su prvi autori shvatili da će ta generacija prag punoletstva dočekati na prelasku dva milenijuma.

Ponekada ih nazivaju i generacijom Eho-bumera, s obzirom da su u tim godinama Bejbi-bumeri stvarali porodice i da je zabeležen porast nataliteta. Zavisno od godina koje se uzimaju kao početak ove generacije, procene su da ona u SAD ima 76, 80 ili čak 95 miliona pripadnika.

Naziv Generacija Y, prvi put se pominje tek 1993. godine, i predstavlja relativno “neinventivnu” odrednicu u odnosu na Generaciju X, posle koje su stupili na svetsku pozornicu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • […] Kao grana privrede, mi smo opsednuti mladima, mi neprestano težimo da dopremo do „sve mobilnijih milenijalaca“ ili „teško dostupnih mladih uticajnih ljudi“ ili do neke besmislene i nekoherentne grupe […]

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija