Mesec mart je posvećen borbi protiv raka koštane srži

Godišnje se u Srbiji dijagnostikuje oko 340 pacijenata sa rakom koštane srži. To predstavlja oko 10 odsto svih hematoloških maligniteta.

Rak koštane srži ili multipli mijelom uzorkuje niz ozbiljnih komplikacija. Bolesnici imaju oslabljen imunosistem i osetljivi su na virusne infekcije. Javljanje ove bolesti je moguće u bilo kom životnom dobu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije se ove godine pridružuje akciji koja za cilj ima pružanja podrške osobama obolelim od ove bolesti. Takođe, izvesni napori se ulažu i u unapređenje njihovog lečenja i kvaliteta života.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom biće organizovana onlajn edukativna radionica preko Zoom platforme. Sastanak je zakazan za 25. mart u 18 časova i otvoren je za sve pacijente i članove njihovih porodica. Planirano je prezentovanje izmena u smernicama za lečenje multiplog mijeloma i preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa.

O temama na sastanku će govoriti doktorka Jelena Bila sa Klinike za hematologiju, nutricionista Klinike za hematologiju Kliničkog Centra Srbije Žana Klinčević i psiholog Uroš Rajaković.

Prema podacima Instituta za javno mentalno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ u Srbiji godišnje oboli oko 339 osoba. To predstavlja značaj porast u poslednje tri godine. Od ukupnog broja obolelih, čak 30 odsto ima bolest visokog rizika. Dovoljno efikasna terapija nije dostupna za pacijente u našoj državi. Zahvaljujući terapijskim opcijama sa kojima se trenutno raspolaže se visokorizičnim pacijentima život može produžiti u proseku za devet meseci.

Nezavidan položaj obolelih u Srbiji, kad je u pitanju terapija, posledica je nedostupnosti inovativnih lekova koji su standard lečenja u Evropi. Štaviše, i u zemlje regiona su pristigli ti načini lečenja za obolele od raka koštane srži.

Edukacija bolesnika i podizanje svesti o ovoj bolesti su ciljevi koji će se sprovoditi kroz brojne organizovane aktivnosti tokom marta.

Izvor: RTV
Fotografija: Žygimantas Dukauskas sa Unsplash

Podsećamo: