Maske i na otvorenom

Na sednici Kriznog štaba održanoj 15. jula donete su nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Između ostalog, zaštitne maske biće obavezne i na otvorenom.
Stariji koji se hospitalizuju imaju veće mogućnosti za komplikacije.

Nošenje maske na otvorenom je obavezno ako se ne može obezbediti distanca od najmanje 1,5 metara između ljudi. Takav slučaj je obično u redovima ispred prodavnice, banke, pošte, apoteke, na autobuskim stajalištima…

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“ objašnjava da je u ostalim slučajevima preporučeno da se maske nose i na otvorenom.

Ne postoji starosna granica za nošenje maski jer nijedan uzrast nije bezbedan. Obaveza, odnosno preporuka, o nošenju maski se ne odnosi na osobe iz iste porodice.

Roditeljima najmlađe dece preporučuje se da ih i ne dovode u situacije sa povećanim rizikom.

Mera nošenja zaštitnih maski važiće na teritoriji cele Srbije, bez izuzetka.

Zabranjeno je okupljanje na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru više od deset osoba.

Na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar. To znači da svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Ove mere će važiti od petka, 17. jula 2020. godine.

65% zaraženih od 20 do 50 godina

Darija Kisić Tepavčević navodi da je čak 65 odsto zaraženih koronavirusom starosti između 20 i 49 godina. To, kako objašnjava, nije posledica njihove neotpornosti, već pre svega činjenice da su oni najviše izloženi mogućnosti zaraze i da se manje štite.

Kada su u pitanju „starije strukture“, u ovom periodu se pokazalo, kaže Kisić Tepavčević, da starije osobe koje se hospitalizuiju imaju daleko veće mogućnosti za komplikacije.

Podaci o starosnoj strukturi preminulih od posledice koronavirusa se ne saopštavaju, zbog aktuelnih nedostataka u bazi podataka. Istakla je da se radi na poboljšanju baze, te će i ti podaci biti dostupni u najkraćem mogućem roku.

Izvori: Danas, RTV
Fotografijarawpixel.com

Moglo bi vas zanimati: