Početna Magazin Godine Srbija Post-bolnički sindrom

Post-bolnički sindrom

Post-bolnički sindrom

Termin „post-bolnički sindrom“ uveo je 2013. godine dr Harlan Krumholc, profesor medicine i javnog zdravlja na Univerzitetu Jejl.

Taj sindrom se javlja u danima i sedmicama nakon boravka u bolnici: „fiziološki sistemi su oslabljeni, rezerve su iscrpljene, a telo ne može da izbegne ili efikasno umanji pretnje po zdravlje“.

Istraživanjem se došlo do zaključka da je ovaj problem čest i širokorasprostranjen i da se javlja u skoro jednom od pet slučajeva hospitalizovanih pacijenata. U većini slučajeva radi se o bolesti koja se razlikuje od one zbog koje je pacijent prvi put primljen. Kao najčešće post-bolničke bolesti javljaju se: srčana insuficijencija, infekcije, gastrointestinalni problemi, psihičke bolesti, problemi vezani za ishranu, disbalans elektrolita i povrede (verovatno vezane za padove i slabost).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na mnogo načina bolničko okruženje može biti suprotstavljeno izlečenju„, kaže dr Krumholc: bučne mašine, česti ubodi iglom, nepredvidive potrebe da se vidi lekar, bezukusna hrana, lišavanje sna… „Kao rezultat toga, hospitalizovani pacijenti često su u lošim uslovima, u bolu, pothranjeni, pod stresom i sa poremećenim cirkadijalnim ritnom.“

Kako bi se pomoglo u rešavanju problema, dr Krumholc i dr Alan Detski predložili su maja 2014. godine, u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA), radikalne promene bolničke nege. Njihove preporuke se kreću od veselijeg uređenja bolnice, očuvanja dostojanstva pacijenata dopuštanjem da donesu svoju odeću, do smanjivanja broja uzimanja krvi i drugih procedura.

Apeluje se na bolnice da služe bolje obroke jer je dobra ishrana presudna za ozdravljenje i da pokušaju da reše problem spavanja (prekid prakse da se pacijent budi, da se preterano cirkuliše po sobama…). „Sve ove kolateralne štete ne bi trebalo da postoje“, kaže dr Krumholc. „Možemo stvoriti sredinu za izlečenje.