Početna Magazin Godine Protein u krvi predviđa demenciju i Alchajmer?

Protein u krvi predviđa demenciju i Alchajmer?

Protein u krvi predviđa demenciju i Alchajmer?

Naučnici su otkrili hemikaliju u krvi koja pokazuje da li će osoba imati problema sa opadanjem funkcija mozga – protein MAPKAPK5. Iako nije sasvim jasno kakva je tačno veza ovog proteina i kognitivnih funkcija, ovo je još jedan korak ka pouzdanoj ranoj dijagnozi demencije i Alchajmera.

Posmatrajući najranije faze Alchajmerove bolesti, naučnici su analizirali nivoe 1.129 proteina koji se nalaze u krvi preko 200 blizanaca. Rezultati će biti dodatno upoređivani sa podacima iz testova kognitivnih sposobnosti tokom narednih 10 godina istraživanja (Plasma protein biomarkers of Alzheimer’s disease endophenotypes in asymptomatic older twins: early cognitive decline and regional brain volumes).

Ispostavilo se da je nivo jednog proteina (MAPKAPK5) bio niži kod osoba čiji je mozak oslabio, što je utvrđeno na uvodnim testiranjima.

Protein MAPKAPK5 uključen je u prenos hemijskih poruka u organizmu, mada nije jasna njegova veza sa kognitivnim funkcijama mozga.


 

U svetu se očekuje porast broja slučajeva obolelih od demencije do 2050. godine, ali još uvek nema leka za ovu bolest, pa ni za srodne bolesti mozga.

Može potrajati i celu deceniju od prvih promena u mozgu do kulminacije simptoma kao što su gubitak pamćenja, konfuzija i promene same ličnosti.

Farmaceutska industrija veruje da se pacijenti moraju lečiti godinama pre nego što se pojave prvi simptomi kako bi se mozak zaštitio na vreme.

Demencija u svetu (izvor: Alzheimer’s Society):

  • 44 miliona ljudi ima demenciju
  • 135 miliona imaće demenciju 2050. godine
  • 71% odsto stanovništva biće siromašno ili sa srednjim primanjima do 2050. godine
  • 600 milijardi dolara je globalna cena demencije
  • u Velikoj Britaniji istraživanja raka dobijaju osam puta više sredstava nego istraživanja koja se bave demencijom.

 

Laboratorijski test krvi može pomoći da identifikujemo ljude koji treba da idu na dodatna ispitivanja i praćenje.

– Teško je vratiti se unazad 20 godina koliko je trajalo propadanje mozga kad već utvrdimo prisustvo bolesti. Ali, ako bismo počeli mnogo ranije, možda bismo otkrili neki lek ili terapiju koji daju rezultate. Ipak, proći će još mnogo vremena dok ne napravimo test koji će moći ranije da utvrdi prisustvo Alchajmera – kaže doktor Steven Kiddle, sa Kraljevskog koledža u Londonu (Medical Research Council, King’s College London).

Blizance koji učestvuju u istraživanju naučnici će pratiti još dugo godina da dokažu ili opovrgnu vezu između demencije i ovog proteina.

– Trenutna dijagnostika bolesti kao što je Alchajmer nije baš precizna nauka, i hitno je potrebno da unapredimo načine za blagovremenu i preciznu dijagnozu. To je od suštinske važnosti za razvoj novih tretmana – kaže dr Eric Karran iz dobrotvorne organizacije Alzheimer’s Research UK za BBC.