Početna Magazin Godine Velika Britanija: Stari u čekaonicama hitnih službi i po 20 sati

Velika Britanija: Stari u čekaonicama hitnih službi i po 20 sati

Velika Britanija: Stari u čekaonicama hitnih službi i po 20 sati

Prenatrpane hitne službe u Velikoj Britaniji su „mesta terora“ za starije i nemoćne građane. Kraljevski koledž medicinskih tehničara kaže da nije reč više samo o „špicevima“ tokom zimskih meseci, već o celogodišnjem problemu.

Zdravstvo Velike Britanije postavilo je sebi cilj da ukaže pomoć za 95% pacijenata u hitnim službama u roku od četiri sata tokom 100 nedelja, ali u tome – nije uspelo.

Ovde se pre svega misli na hitnije intervencije blaže vrste, ne na teže povređene u saobraćajnim nesrećama i slično, već na pacijente koji se žale na neki akutni problem, kao što su problemi disajnih organa kod starijih osoba, napominje jedan zvaničnik:

– Reč je o ljudima koji provedu u kolicima 10, 14 pa i po 20 sati, čekajući da im se ukaže pomoć. Poražavajuće je što često ne dobiju nikakvu hranu, pa mi pomoć za odlazak u toalet. Ovo ih učini zastrašenim i zatvorenim. Kako možete imati poverenje u nekog ko vas je ostavio da čekate satima u hodniku?

Glavni problem, kažu stručnjaci, jeste u tome što se ove službe brinu o ljudima koji su na drogama, o pacijentima sa mentalnim problemima, pa se stvara „haotično stanje“ u ustanovama. Sve ovo je izneto na debati održanoj sredinom juna.

Svemu je doprineo i smanjen broj medicinskih sestara u lokalnim centrima zbog mera štednje – 5.500 sestara manje od 2003. godine ili čak 46% manje! Njihova radna mesta zamenjena su običnim pomoćnicima koji ne mogu da pružaju odgovarajuću medicinsku pomoć.

Dodatno, vlada planira 10 milijardi funti ušteda u zdravstvu do 2020. godine što će dodatno opteretiti i hitne službe. Ipak, zaključeno je i da Velika Britanija ima jednu od najboljih hitnih službi na svetu, ali da u njoj ima malo razumevanja za stare i nemoćne koje ove službe mogu da sačuvaju od odlaska u bolnice, piše Gardijan.