Magazin Godine Zdravlje

Manje prženja za zdravije starenje

Pomfrit, tost ili čak kafa mogu da ubrzaju starenje našeg organizma ako su prebrzo termički obrađeni ili ako je to rađeno na previsokim temperaturama

Šta ako termička obrada hrane utiče na način na koji starimo? To je ono na šta ukazuje nedavno istraživanje – Pomfrit, tost ili čak kafa mogu da ubrzaju starenje našeg organizma ako su prebrzo termički obrađeni ili ako je to rađeno na previsokim temperaturama.

Ako volite pomfrit, tost i kafu, treba da znate da ta tri proizvoda (ali postoje i drugi) mogu biti “akceleratori” starenja i mogu podstaći razvoj određenih bolesti.

Naime, ove namirnice sadrže krajnje produkte glikacije proteina AGE (Advanced Glycation End-Products). Ovi produkti mogu se spontano obrazovati u živim organizmima, ali nastaju i prilikom termičke obrade namirnica koje u sebi sadrže šećere i proteine usled dejstva toplote.

Ovde način spremanja hrane dolazi do izražaja. Preporučuje se da se izbegava prženje, roštiljanje ili pečenje i podstiče se kuvanje na niskoj temperaturi (manjoj od 120 stepeni), u vodi ili na pari.

Oni delovi hrane koji izrazito porumene (ili pocrne) tokom spremanja, loši su za zdravlje. Oni sadrže akrilamid, proizvod glikacije hrane koji su 2002. godine otkrili skandinavski istraživači, a za koji se smatra da bi mogao biti kancerogen i neurotoksičan.

Bilo bi, dakle, najbolje izbegavati prženu hranu, a u svakom slučaju, ne bi trebalo jesti zagorele delove.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija