Početna Magazin Godine Penzija Penzije sigurne, štrajk PIO Fonda prekinut, čeka se novi predlog zakona

Penzije sigurne, štrajk PIO Fonda prekinut, čeka se novi predlog zakona

Direktorka PIO fonda, Dragana Kalinović, rekla je danas, 15. juna 2014. godine, da je isplata penzija obezbeđena finansijskim planom Fonda PIO, a do kraja godine, sa donošenjem predloga novog zakona, znaće se u kom pravcu će ići reforma penzionog sistema…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Nema razloga za zabrinutost u vezi sa penzijama i ostalim primanjima. Ukupna sredstva planirana za te namene za 2014. godinu iznose oko 600 milijardi dinara. Za penzije iz kategorije zaposlenih je opredeljeno 537 milijardi, za kategoriju samostalnih delatnosti oko 27 milijardi i za kategoriju poljoprivrednika 32 milijarde.Jedna od mera u novom predlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju mogla bi da bude i uvođenje penala za prevremeno penzionisanje koji postoje u sistemima zemalja bivše SFRJ, ali zasad to još nije dogovoreno.

Govoreći o dugu prema vojnim penzionerima, Kalinovićeva je istakla da „ovog momenta ne možemo da predvidimo koliki je dug, jer postoje pokazatelji koji su bitni da se znaju i osnovice i period u kome će se izračunati dug“. U svakom slučaju, reč je o „značajnom dugu“, a nadležna ministarstva „pokazala su zainteresovanost za rešenje tog pitanja“. Mediji su ranije pisali da država vojnim penzionerima duguje 20 milijardi dinara i da je Vladi Srbije upućena inicijativa da se taj dug pretvori u javni.

Kalinovićeva je negirala navode Unije poslodavaca da Fond ne upravlja imovinom na odgovarajući način, te da će prodaja te imovine biće oglašavana i obavljana uz saglasnost Upravnog odbora, javlja Tanjug a prenosi Blic.