Virtuelna tura Beogradskom tvrđavom

Virtuelna tura Beogradskom tvrđavom je dobar način i da se budući posetioci pripreme za posetu i da se davnašnji zaljubljenici u ovaj kompleks podsete i podstaknu da češće dolaze.

Na redizajniranom sajtu JP „Beogradska tvrđava“ od sada je omogućena i 3D tura kroz kompleks.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Digitalna 3D tura obilaska tvrđave i parka Kalemegdana predstavljena je 10. februara 2021. godine u Kuli Nebojša. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Najznačajniji spomenici kulture u okviru Beogradske tvrđave digitalizovani su i multimedijalno predstavljeni. Od sada, putem računara i pametnih mobilnih telefona, svako može da obiđe kulturno-istorijske znamenitosti Beogradske tvrđave i Kalemegdana. Dovoljno je da kliknete na link: Virtuelna tura Beogradskom tvrđavom.

Virtuelna tura je prilagođena svim pretraživačima i uređajima. Pored srpskog, svi sadržaji su dostupni i na pet stranih jezika: engleskom, ruskom, nemačkom, turskom i kineskom.

JP „Beogradska tvrđava“ je prepoznalo nove tehnologije kao saveznika koji omogućava da se sve ono izuzetno što postoji u okviru ovog kompleksa postane lako dostupno svima, rekla je Vesna Vlatković iz ovog javnog preduzeća.

Goran Gajić, vlasnik firme Go2Teh iz Beograda koja je realizovala projekat, istakao je da je „Beogradska tvrđava“ uspešno realizovala projekat na digitalizaciji i promociji spomenika kulture. Ovo preduzeće je virtuelnu šetnju prostorom Tvrđave obogatilo i pričom o 35 spomenika kulture koji se nalaze u okviru kompleksa.

Svi sadržaji su dostupni u VR formatu (formatu virtuelne realnosti) na mobilnim platformama, naglasio je Gajić. Firma Go2Tech je, za najznačajnije spomenike, u VR tehnologiji posebno uradila i šest filmova.

Svi objekti na Beogradskoj tvrđavi su mapirani putem Gugl koordinata i predstavljeni na svim jezicima. Na taj način je olakšana dostupnost spomenika i kada se Beogradska tvrđava i direktno, fizički posećuje.

Svake godine, oko dva miliona ljudi poseti Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan. Pored toga što su najposećenija turistička lokacija, Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park sa njom predstavljaju pravu oazu u centru glavnog grada Srbije. Oni su omiljeno mesto za odmor i rekreaciju mnogih Beograđana.

Izvor: Tanjug
Fotografija: Jakšićeva kula, Beogradska tvrđava

Moglo bi vam biti interesantno: