Slobodan ulaz u Park skulptura Muzeja Jugoslavije

Ulaz u Park skulptura, deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, od sada je slobodan za sve zainteresovane.

Tim Muzeja Jugoslavije vodio se idejom da javne ustanove kulture treba da budu dostupne svima. Značaj ovih ustanova, kao prostora integracije zajednice, posebno je važan u trenucima krize, saopštili su iz Muzeja Jugoslavije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Odlučili smo se na ovaj korak imajući u vidu potrebe svih sugrađana i sugrađanki, a naročito onih iz našeg neposrednog komšiluka. Njima posebno želimo da poručimo da je muzejski prostor i njihov svakodnevni prostor za jutarnju kafu, razonodu i opuštanje. Pored toga, boraveći u prirodi, moći će da se bliže upoznaju sa umetničkim radovima smeštenim u Parku skulptura“, kaže direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Muzej Jugoslavije je, za sada, otvorio deo svog kompleksa.

Radno vreme Parka skulptura, suvenirnice i kafea do kraja maja 2020. biće od četvrtka do ponedeljka, od 10 do 18 časova. Dakle, utorkom i sredom muzej je zatvoren za posete.

Ulaznica za Kuću cveća staje 200 dinara dok je od sada ulaz u Park skulptura slobodan.

Mere zaštite

U kompleksu Muzeja istovremeno će moći da boravi do 50 osoba. Broj posetilaca u zatvorenim prostorima biće ograničen na petoro u Kući cveća i ne više od dvoje u suvenirnici.

Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica. Takođe je obavezno održavanje fizičke distance od minimum dva metra i boravak ne više od jedne osobe na četiri kvadratna metra.

Park skulptura Muzeja Jugoslavije

U Parku skulptura Muzeja Jugoslavije nalazi se 20 skulptura istaknutih jugoslovenkih umetnika i umetnica: Antun Augustinčić, Frano Kršinić (čija je skulptura „Ribari“ bila izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine), Sreten Stojanović, Sava Sandić, Stevan Bodnarov, Aleksandra Zarina, Vladeta Petrić, kao i rad savremene umetnice Marte Jovanović.

Stilski i tematski, skulpture su veoma heterogene, od lirskih dela u maniru realizma i intimizma, do klasične skulpture socijalističkog realizma.

Posebno je interesantna priča o tri iste, od približno ukupno 20 odlivenih skulpture Josipa Broza Tita, koje su delo Anutna Augustinčića. Samo jedna je bila prvobitno namenjena da stoji u ovom parku. Druge dve su pristigle tokom devedesetih kada su postale nepoželjne.

Izvor: Politika
Fotografija: Muzej Jugoslavije

Mogla bi vas zanimati i vest: