Početna Magazin Godine Malo sna – nekima ponos, drugima muka (1)

Malo sna – nekima ponos, drugima muka (1)

Direktori se hvale koliko malo sna im je potrebno, kao da je to tajna njihovog uspeha, dok oni sa dna lestvice, radeći dva ili tri posla da bi sastavili kraj sa krajem, spavaju najmanje od svih. 

Naša tela se menjaju fiziološki, menjajući stalno kroz život količinu sna koja nam je potrebna, kvalitet sna i doba dana kada smo najspremniji da zaspimo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preuzimamo i oslobađamo se brojnih odgovornosti, dolazimo u dodir sa različitim sredinama i biramo životne stilove koji utiču na to kada, gde i da li uopšte možemo da spavamo.

San nas unosi u život i iznosi iz njega, ali izgleda da nas, između ta dva presudna momenta, povremeno napušta.
Više od polovine Amerikanaca starosti od  13 do 64 godina imaju skoro svake noći probleme sa spavanjem, a velika većina odraslih priznaje da bi više voleli da se dobro naspavaju nego da imaju dobar seks.

Danas čak ni deca ne spavaju dovoljno. Istraživači Bostonskog koledža su 2013. godine objavili rezultate međunarodnog ispitivanja učenika starih 9-10 godina koji su polagali ispite.

Neispavano je bilo 73 odsto Amerikanaca, ali su ih deca sa Novog Zelanda, iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Australije, Turske, Engleske, Čilea, Irske i Finske u stopu pratila.

Iako je nesanica mučila čovečanstvo hiljadama godina, njena prevalenca i hronicitet najverovatnije su relativno nova pojava. Šta to otežava san u 21. veku?

Još je Bendžamin Frenklin izjavio: „Biće dovoljno sna u grobu„. On je hteo da mladoj američkoj naciji usadi marljivost i požrtvovanje u srž kako bi ubedili Britance da sami mogu da izgrade i vode državu.

U današnje vreme, većina njegovih zemljaka smatra da ne mogu biti istovremeno uspešni i naspavani. Novinarka Margo Adler je primetila: „U današnjem svetu, odmorni gube poštovanje„.

Direktori se hvale koliko malo sna im je potrebno, kao da je to tajna njihovog uspeha, dok oni sa dna lestvice, radeći dva ili tri posla da bi sastavili kraj sa krajem, spavaju najmanje od svih.

Prema knjizi Kat Duff, The Secret Life of Sleep (Tajni život sna)