Početna Magazin Godine Društvo Hong Kong želi da šalje stare na kinesko kopno

Hong Kong želi da šalje stare na kinesko kopno

U pokušaju da smanji troškove starenja stanovništva i manjka zemljišta, Hong Kong je došao na ideju da preseli starije na kinesko kopno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Sa druge strane, ova teritorija ne želi da prima porodilje koje ovde dolaze iz kopnenog dela Kine kako bi deca imala državljanstvo tog ostrva, a odbija čak i turiste koji dolaze iz Kine. 

Međutim, Hong Kong sada ima problem sa 30.000 starih koji čekaju 20-30 meseci na subvencionisani smeštaj u domovima za stare. Zato se obratio kineskoj provinciji Guandžong da im obezbedi prostor za smeštaj starih.

Ideja je da se za početak obezbedi 400 mesta, što je daleko ispod trenutnih potreba. U julu 2014. godine raspravljaće se o ovom predlogu, a stari su, naravno, zabrinuti za svoju sudbinu, jer niko ne želi da ga šalju stotinama kilometara daleko od kuće, preko mora, da tamo provede poslednje godine života.

Zagovornici predloga napominju da će stari tako dobiti mogućnost da brže dođu na red za smeštaj: ako žele na kopno dobiće dom pre onih koji reše da čekaju mesto u Hong Kongu.

Procene su da će trećina stanovništva Hong Konga imati preko 65 godina do 2050. godine. Ali, i Kina ima svojih problema sa starenjem stanovništva, a sada njena najbogatija teritorija traži mesto za smeštaj svojih starih – po svojim standardima, piše Financial Times.