Početna Magazin Godine Briga o roditeljima na daljinu (3): Nove tehnologije

Briga o roditeljima na daljinu (3): Nove tehnologije

Nove tehnologije, kao i internet i društvene mreže treba da pomognu i starijim osobama i onima koji o njima brinu u osiguranju bezbednosti i što kvalitetnijeg života u starosti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Generacija bejbibumera dobrim delom već koristi internet za video pozive ili elektronsku poštu (e-mejlove), kako bi ostala u kontaktu sa ostarelim roditeljima, kaže profesor sociologije Duejn Mača, sa Sijena koledža u Njujorku.

On preporučuje, na primer, osnivanje Fejzbuk ili Gugl Plus grupe koja bi uključila decu, roditelje, unuke, rođake, prijatelje, itd. Tako bi nastala prava mreža za podršku i pomoć, a on ističe da, što je veći broj onih koji su upućeni u dnevne navike starijih članova porodice i zajednice, pre će biti primećena svaka promena koja zahteva reakciju (demencija, na primer – prim. Penzin).

Tamar Šovali preporučuje i korišćenje odgovarajućih aplikacija, kao što je, na primer Reunion Care, koja čuva sve zdravstvene informacije osobe na jednom mestu, kao i kontakte lekara.

Takođe, mogu pomoći i sistemi za nadzor (kamere, senzori) koji bi pratili kretanje starih i eventualne posete. Postoje i bežične narukvice za merenje pritiska, kao i elektronske kutije za lekove koje koje prate da li su stari uzeli svoje redovne prepisane doze.

Na tržištu SAD čak postoje i specijalne brave koje se otvaraju samo određenim osobama u određenom (zakazanom i unapred poznatom) vremenskom intervalu kako bi se bezbednost starijih u svojim stanovima podigla na viši nivo.

– Na primer, ako negovatelji dolaze utorkom i četvrtkom, oni će dobiti šifru koja samo tim danima, u dato vreme, može da otvori bravu. Paralelno, kamere sa senzorima pokreta mogu da vas obaveste da li je negovatelj došao i otišao u očekivano vreme – pojašnjava Gojerova.