Skoplje

Projekat Skoplje 2014, jedan od najkontroverznijih u ovom veku, u osnovi ima za cilj da se sagradi „novo staro Skoplje“. 

Skoplje, glavni grad Republike Makedonije, najveći je i najmnogoljudniji grad ove države. Prvo naselje za koje se zna na ovom mestu, rimski grad Skupi, razoreno je u zemljotresu 518. godine. Istoriju ovog grada, kao i same Makedonije, obeležiće i drugi potresi, kako seizmološki, tako i društveno-politički.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pored razaranja, ovaj grad je u više navrata imao i trenutke velike slave. U njemu je krunisan Dušan Nemanjić za cara, a grad je bio prestonica njegovog carstva od 1346. do 1392. godine.

U jednom periodu turske vlasti, tokom XVII veka, Skoplje je bilo jedno od najlepših gradova Osmanskog carstva.

Između dva svetska rata, gradonačelnik Skoplja koje je u to vreme bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije, arhitekta Josif Mihajlović nastojao je da grad dobije „evropske crte“, te su podignute brojna zdanja.

Ono što je najviše obeležilo lice grada nakon II svetskog rata, jeste veliki zemljotres koji ga je pogodio 1963. godine. SFRJ se potrudila da što pre sanira materijalne posledice ove prirodne katastrofe. Grad, koji je bio 80% uništen, obnovljen je. Zgrade koje su tada podizane bile su mahom u socijalističkom stilu.

Zato je 2010. godine makedonska vlada rešila da pokrene projekat Skoplje 2014. Ovaj projekat u osnovi ima za cilj da se sagradi „novo staro Skoplje“.

Velika sredstva su uložena u izgradnju spomenika širom grada. Ovaj projekat je jedan od najkontroverznijih u ovom veku. Mnogo je protivnika, ali i pristalica. Nema indiferentnih.

Na fotografiji Martina Stefanovskog vidi se statua Konjanik, nazvana tako zbog protesta Grčke, iako je svima jasno da je prikazan Aleksandar Makedonski.