Početna Magazin Godine Ekonomija Fond PIO RS zadužuje se skoro 100 miliona KM

Fond PIO RS zadužuje se skoro 100 miliona KM

Fond PIO RS zadužuje se skoro 100 miliona KM

Zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske zadužuje se za dodatnih skoro 100 miliona maraka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta: Banja Luka

Saglasnost je pre 10 dana dala Vlada Republike Srpske, a javnost je za tu vest saznala tek objavljivanjem odluka u poslednjem izdanju Službenog glasnika. Fond PIO RS podići će 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i potrebom da se redovno isplaćuju penzije.

U Fondu PIO RS priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija, javlja Vecernji.ba a prenose Nezavisne. Ovog meseca prvi put je probijen i zakonski rok pa je isplata penzija iz avgusta prešla u oktobar.

„Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. S formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je Fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita“, rekao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Odgovornost se prebacuje na poslodavce – navodi se popis dužnika od kojih Fond PIO RS potražuje više od 400 miliona KM.

Zato u Udruženju prenzionera odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije. Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS, penziju nije zaradila i po nekoj se osnovi oslanja na proračun.

„Hiljade ljudi uživa ratna i neka druga prava. Čak i neke cijele penzije idu na teret proračuna. Ove godine je proračun trebao na ovoj razini osigurati 325 miliona. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 miliona KM“, kaže Rakulj.

Kakvo je zaista stanje, govori statistika prema kojoj se broj penzionera u Republici Srpskoj skoro izjednačio s brojem zaposlenih.