Početna Magazin Godine Ekonomija Makedonske penzije zavisne od budžeta

Makedonske penzije zavisne od budžeta

Makedonija je 2013. godine učestvovala u isplati penzija sa rekordnih 53% iz budžeta. Stope doprinosa za PIO u konstantnom padu 

U poslednjih deset godina, Republika Makedonija pokušava da sprovede reformu penzionog sistema. Ovo nije išlo lako, ali prema poslednjim podacima, isplata penzija u ovoj državi postaje sve više zavisna od transfera iz državnog budžeta, što celu penzionu reformu dovodi u pitanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, Vlada Makedonije je prošle godine, prema podacima iz makedonskog Ministarstva finansija, morala da prebaci Fondu PIO čak 343 miliona evra iz državne blagajne, što je rekordni iznos. Ta suma predstavlja više od polovine (53 odsto) iznosa namenjenog za penzije.

Stručnjaci smatraju da je budžetska zavisnost isplata penzija na zabrinjavajućem nivou, a postaje sve veća i veća. Naročito alarmantno izgleda stanje kada se uporede podaci iz prethodnih pet godina. Kako prenosi Bizlife, stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje pala je sa 21,2 odsto u 2008. godini na sadašnjih 18 odsto.

To, prema rečima stručnjaka, neće osigurati dovoljno prihoda te se penzije tek u budućnosti neće moći isplaćivati iz Fonda, dok će se istovremeno smanjivati pomoć iz državnog budžeta.