Početna Magazin Godine Ekonomija Povećanje penzija u Makedoniji

Povećanje penzija u Makedoniji

Od marta 2014. godine, penzije u Makedoniji biće povećane za oko 10 evra

Na jučerašnjem (11. februar) sastanku zamenika premijera i ministra finansija Republike Makedonije Zorana Stavreskog i ministra rada i socijalne politike Dimea Spasovim sa predstavnicima Udruženja makedonskih penzionera i Fonda penzionog osiguranja dogovoreno je da od narednog meseca penzije budu povećane.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, ministar Stavroski rekao je da će martovska penzija biti veća za po 600 makedonskih dinara, što je oko 10 evra, i da će povećanje ostati do kraja 2014. godine.

Stavroski smatra da je na ovaj način makedonska vlada pokazala svoju odlučnost da poboljša životni standard najugroženije kategorije stanovništva. Početkom naredne godine, oni će tražiti načine kako da dodatno povećaju penzije.

Pored toga, Stavreski kaže da svi čije su penzije ispod proseka imaju i dodatne pogodnosti u zdravstvu. „Smanjili smo cene lekova, a znamo da njih najviše koriste upravo penzioneri.“

Prema rečima ministra rada i socijalne politike Spasova, penzije u Makedoniji su povećane za 62 odsto u prethodnih osam godina.
Makedonija ima 291.821 penzionera. Prosečna penzija u Makedoniji, prema podacima objavljenim u januaru, iznosi 144 evra.