Lebane: Najveći broj nezaposlenih – žene starije od 45

U Lebanu najveći broj nezaposlenih čine žene starije od 45 godina. Kažu da se odnos prema starijim ženama menja nabolje.

Prema podacina Republičkog zavoda za statistiku, na području Jablaničkog okruga na kraju prvog polugodišta 2019. godinu bilo je 198.740 stanovnika. Oktobra 2020. godine, u ovom okrugu registrovano je 22.240 nezaposlenih osoba (11 odsto). Polovina od njih su žene.

U jednoj od opština Jablaničkog okruga – Lebanu, polovina nezaposlenih su takođe žene. Od toga, 47 odsto čine žene starije od 45 godina. Žene starije od 45 godina inače čine kategoriju stanovništva koja je višestruko diskriminisana na tržištu rada.

Žene starije od 45 – višestruko diskriminisana kategorija

Novinari JugPressa su o ovom problemu razgovarali sa načelnicom Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Marijom Stevanović. Leskovačka filijala je nadležna i za opštinu Lebane.

Marija Stevanović kaže da se, generalno gledano, položaj žena starijih od 45 godina promenio na tržištu rada poslednjih godina. Do nedavno su, objašnjava, poslodavci prednost davali osobama mlađim od 35 godina. Pokazalo se, međutim, da su žene srednjih godina daleko odgovornije kao radnice. One i više cene posao kojim se bave.

Kategorija teže zapošljivih lica definisana je Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Ovo je kategorija koja teže dolazi do posla zbog zdravstvenog stanja, nedovoljnog ili neadekvatnog obrazovanja, socio-demografskih karakteristika, regionalne ili predprofesionalne neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada ili drugih objektivnih okolnosti.

Naročito ranjive kategorije su one koje se suočavaju sa višestrukim faktorima ranjivosti, objašnjava Marija Stevanović. U takvu kategoriju spadaju i žene starije od 45 godina.

„Rodno budžetiranje je uvedeno u oblast politike zapošljavanja 2016. godine. Na taj način je postignuto ravnopravno uključivanje muškaraca i žena u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, a samim tim i povećanje jednakih mogućnosti za njihovo zapošljavanje“, kaže načelnica.

Žene čine heterogenu ranjivu grupu, kaže. Zato smatra da je neophodno dodatno identifikovanje faktora njihove ranjivosti – starost, obrazovanje, porodični status, zdravstveno stanje, materijalno stanje…

Izvor: JugPress
Fotografija:  rawpixel.com