Početna Magazin Godine Društvo Sredovečne žene su sjajni radnici!

Sredovečne žene su sjajni radnici!

Sredovečne žene su sjajni radnici!

Leta 2015. godine, dve dame, članice društvene grupe namenjene poslovnim ljudima – LinkedIn, pisale su o razlozima zbog koji misle da su sredovečne žene sjajni radnici.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kerol Stjuart je bila podstaknuta da napiše tekst o ovome jer je britanski list Telegraph izvestio da žene starije od 50 godina imaju za 25 odsto manje šanse da ih pozovu na razgovor za posao u odnosu na 25-godišnjakinje. Sama Kerol se u svom poslu stalno sreće sa ženama u srednjim 40-im i starijim koje imaju problema sa nalaženjem odgovarajućeg posla. Umorne od toga da stalno „gube“ od mlađih od sebe, neretko započinju sopstveni posao.

Kerol smatra da poslodavci sami sebe oštećuju time što ne uspevaju da prepoznaju potencijal zapošljavanja žene u zrelijim godinama. Ona je rešila da im objasni da su u zabludi nabrajajući sedam razloga zašto su sredovečne žene odlični radnici, istovremeno podsećajući žene šta je to što je sjajno kod njih.

Ovaj spisak je, nedugo zatim, rešila da dopuni Trejsi Eker.

Stavke iz oba teksta prenosimo zato što ne samo što se slažemo sa tim da godine nemaju nikakvu težinu u odlučivanju koga ćete zaposliti, nego i zato što nam, najiskrenije, nisu jasne niti kratkovidost poslodavaca niti žilavost ove vrste predrasuda.

U Srbiji je zaista ogroman problem kada imate više od 35-45 godina da se zaposlite, a o starijim osobama i da ne govorimo. Žene su u posebno nezavidnom položaju.

Zato, evo teksta da ih ohrabri da (ponovo) veruju u sebe. Ovaj tekst je na Penzinu zbog njih. Poslodavci nek se snalaze sa svojim lošim odlukama. Sredovečne žene u Srbiji možda shvate da i one mogu da se, kada sledeći put priđu šalteru u Birou za zapošljavanje, okrenu na petama i započnu sopstveni posao. Nemate novca? A koliko vas koštaju godine čekanja na Birou?

1. Sredovečnim ženama je dobro u sopstvenoj koži

Do ovog životnog doba, žene su već morale dugo da rade na sopstvenom razvoju i samopouzdanju, da prihvate sebe onakvim kakve jesu i da dovedu sebe u stanje u kome ne samo što im je dobro u sopstvenoj koži već su i pune samopouzdanja zbog toga. Iako još uvek žele da izgledaju dobro, u ovoj fazi života veća je verovatnoća da će više ceniti unutrašnju lepotu.

2. Sredovečne žene više ne luduju radnim danima

Prošli su dani kada su čekale zoru na štiklama i onda, prvim jutarnjim, sa radnim narodom, išle kući da se istuširaju i presvuku, i zatim jurile na predavanja ili na posao. Sada na posao stižu orne za rad, a ne željne da preguraju radni dan. Ponosne su na svoje radne uspehe.

Manja je verovatnoća da će uzeti bolovanje ukoliko nisu zaista bolesne, već samo žele da se naspavaju. Kako sazrevaju, tako postaju savesnije, i neće koristiti odmor koji nije predviđen. Svesnije su uticaja koji njihovo odsustvo može da ima na rad njihovih kolega i na posao.

3. Sredovečne žene imaju mnogo životnog iskustva

U vreme kada postanu sredovečne, žene su već skupile ogromnu količinu životnog iskustva. Neke su uspele u poslovnom svetu dok su istovremeno gajile decu. Iskusile su mnogobrojne promene tokom godina i pregurale preko glave mnoge promene u poslovnom svetu. Iskusile su toliko najnovijih načina razmišljanja i delovanja u poslu, da znaju šta može da uspe, a šta ne.

Pored toga, sredovečne žene ne morate da učite osnovama posla i poslovne komunikacije – neće žvakati ni zevati kada se javljaju na telefon, radnice u proizvodnji znaće sve osnove posla, bez obzira na koje (i koliko novo) radno mesto ih zaposlite.

4. Veća je verovatnoća da će sredovečna žena raditi neki posao zato što je to ono što želi da radi

Iako ima izuzetaka, sredovečne žene uglavnom traže autentičnost u onome čime se bave. Žele da se bave poslom koji odgovara njihovoj ličnosti. Nije više reč samo o zaradi, već i o bavljenju onim što ispunjava i ima značenje i svrhu. Ako se žena u srednjim godinama prijavljuje za posao u nekom preduzeću, verovatno je to posao koji nju zaista zanima, i ne predstavlja samo rešenje kako da plati račune.

Iako će mnoge žene u Srbiji pomisliti kako ovde ne može da se bira posao, ako malo bolje razmislite – sredovečna žena će i u Srbiji pre aplicirati za radno mesto koje joj odgovara po afinitetima i sposobnostima, nego mlađa žena koja će češće aplicirati ili na što više (bilo kakvih) pozicija ili za poslove koji su dobro plaćeni.

S tim u vezi, podsećamo vas na tekst: Najvažniji savet starih vukova

5. Sredovečne žene su otpornije

Jednostavno, zbog svojih godina i iskustva, one su prošle kroz mnoge promene i naučile su da se prilagode. Imale su padove, iskusile odbijanje i naučile su kako da prežive u surovom poslovnom svetu. Zbog brzog tempa promena u današnje vreme, preduzećima su potrebni otporni, žilavi zaposleni. Potrebni su im ljudi koji su sposobni da prepoznaju i prihvate činjenicu da su promene potrebne, čak i kad ne odgovaraju njihovim željama.

U Srbiji, žene su specijalisti dovijanja, prilagođavanja i preživljavanja svih mogućih i nemogućih promena.

6. Sredovečne žene su dobri mentori

Njihovo životno i radno iskustvo čini ih dobrim mentorkama. Tokom godina, razvile su empatiju, osobinu koja je presudna za proces prenošenja znanja i veština. Već su sve pregurale preko glava. Žonglirale su posao i porodične obaveze, rešavale teške odnose sa kolegama, pripravnicima, šefovima i vlasnicima firmi.

Za osobe koje su na početku karijere, zrela žena koja je utrla put pred njima, predstavlja vredan izvor iskustva i nekog od koga mogu da uče o greškama i uspesima.

7. Sredovečne žene su sjajni lideri

Kerol Stjuart završava svoj spisak ovom stavkom jednostavno upućujući čitaoca da pogleda Forbsovu listu najuspešnijih žena.

Trejsi Eker dodaje sledeće:

  • Žene starije od 50 godina čvrsto se drže na svojim nogama. Nijedna žena sa par decenija rada nije mogla a da ne nauči da se bori za svoje radno mesto.
  • Žene starije od 50 godina ne okolišaju. Žene tokom godina postanu stručnjaci kada je potrebno reći istinu ljudima. Sigurne su u svoju sposobnost da kažu šta je potrebno i da se više ne zadržavaju na toj priči, već da nastave sa poslom.
  • Žene starije od 50 godina traže veću fleksibilnost radnog vremena, baš kao i najmlađa generacija na tržištu rada. Ali one, svojim iskustvom, mogu da doprinesu da se posao tako organizuje i zaokruži da zaista svi u preduzeću imaju više vremena bilo za razvijanje posla bilo za život van radnog mesta