Lakše dobijanje statusa „energetski ugroženi kupac“

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da će za građane koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke biti olakšano dobijanje statusa energetski ugroženi kupac. Sa druge strane, biće olakšana procedura za postavljanje solarnih panela.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je država mislila na socijalno ugrožene građane. Olakšicama za potrošenu električnu energiju će, u budućnosti, biti obuhvaćen mnogo veći broj njih. Objasnila je da će, između ostalog, za građane koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke automatski biti obezbeđeno dobijanje statusa energetski ugroženi kupac.

Umesto sadašnjih oko 70.000 energetski ugroženih kupaca, procenjuje se da će, kad je u pitanju električna energija, biti obuhvaćeno njih oko 200.000.

„Olakšice za gas ubuduće će koristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70“, dodala je ministarka Mihajlović.

Novina je i uvođenje statusa „energetski ugroženog kupca toplotne energije“. Očekuje se da, po tom osnovu, bude obuhvaćeno i do 40.000 građana.

Lakša procedura za postavljanje solarnih panela

Kad je u pitanju prelazak na zelenu energiju, i tu su planirane olakšice. Procedura ugradnje solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, biće kraća i jednostavnija nego ranije. Na taj način će i onima koji žive u porodičnim kućama i stambenim zajednicama, biti olakšano korišćenje zelene energije i plaćanje nižih računa.

Ministarka Mihajlović je rekla da ne bi trebalo da prođe više od dva do tri mesec od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela na kuće i zgrade, do potpisivanja ugovora.

Da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću ranije je, kako navodi ministarka, bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira.

Ministarstvo rudarstva i energetika će razgovarati i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga.

Izvor: Politika
Ilustracija: Jack Moreh za Stockvault

Podsećamo: