Krompir više nego duplo skuplji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, krompir je više nego duplo skuplji januar 2022. u odnosu na januar prethodne godine. Povećane su i druge cene poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gotovo 119 odsto, dakle duplo, bio je skuplji krompir u Srbiji januara ove nego januara 2021. godine. Povrće je poskupelo 46,6 odsto, a pšenica 34,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u Srbiji povećane su za 18,3 odsto u januaru ove godine, u odnosu na isti mesec prošle. Najviše su poskupela žita za 24,7 odsto i industrijsko bilje 24,6 odsto. Stoka i živina su poskupele za 22,6 odsto.

Sa druge strane, voće je jeftinije za nepunih 28 odsto. To je jedini proizvod u oblasti poljoprivrede i ribarstva koji je u ovom periodu pojeftinio. U odnosu na mesec pre, te cene su veće za 0,5 odsto, a ako se pogleda cela godina, cene su tokom 2021. u odnosu na godinu ranije veće za 20,8 odsto.

U tom periodu najveći rast cena zabeležen je kod voća koje je poskupelo 50,3 odsto, industrijsko bilje je bilo skuplje za 46,1 odsto, a žita za 26,8 odsto.

Jedine dve kategorije koje su pojeftinile ako se posmatra prošla na pretprošlu godinu jesu svinje. One su pet odsto jeftinije bile tokom 2021. godine. Manje od dva odsto pojeftinili su proizvodi u ribarstvu.

Izvor: Beta