Rast cena hrane na svetskom nivou u januaru

U prvom mesecu 2022. godine zabeležen je rast cena hrane na svetskom nivou. Cene hrane se, kako je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a, kreću oko desetogodišnjeg maksimuma.

Svetske cene hrane su zabeležile rast u januaru. One se, kako je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agriculture Organization – FAO), kreću se blizu desetogodišnjeg maksimuma.

Indeks cena hrane koji izračunava FAO prati mesečne promene cena prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje na svetskom nivou. Ovaj indeks je u proseku iznosio 135,7 poena u januaru. U decembru je najviše revidirani decembarski pokazatelj bio 134,1 poen.

Poskupljenje hrane doprinosi opštem porastu inflacije koja se ponovo javila s oporavkom ekonomija od krize izazvane koronavirusom. FAO upozorava da rast troškova dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

FAO je saopštio da su najviše poskupela biljna ulja. Njihove cene su dostigle rekordne nivoe budući da su u januaru porasle za 4,2 procenta. Kao razlozi se navode smanjenje raspoloživih količina za izvoz, ali i druga ograničenja kao što su nedostatak radne snage i nepovoljne vremenske prilike.

„Postoji zabrinutost da se uticaji ovih ograničenja neće brzo ublažiti“, kaže Bubaker Ben-Belhasen, šef Odeljenja za tržišta i trgovinu u FAO.

U januaru su, peti mesec uzastopno, međunarodne kotacije mleka i mlečnih proizvoda porasle za 2,4 procenta. Najviše su porasle cene obranog mleka u prahu i putera.

Ukupno gledano, žitarice su u januaru poskupele za samo 0,1 procenat. Ali postoje velike razlike među vrstama. Kukuruz je poskupeo za 3,8 posto u odnosu na decembar, zbog uporne suše u Južnoj Americi. Sa druge strane, pšenica je pojeftinila za 3,1 odsto, najviše usled izdašnih žetvi u Australiji i Argentini.

U prvom mesecu 2022. godine, cene mesa su neznatno porsale. Sa druge strane, kotacije šećera zabeležile su pad od 3,1 odsto u odnosu na decembar delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u zemljama velikim izvoznicima – Indiji i Tajlandu, saopštio je FAO.

Izvor: Politika
FotografijaTijana Drndarski za Unsplash