Spremna nova uredba o energetski ugroženom kupcu – ponovo

Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, zahvaljujući kojoj će veći broj domaćinstava imati pravo na jeftiniju električnu, ali i toplotnu energiju. Ovo bi se moglo nazvati dobrom vešću kada bi to uopšte bila – nova – vest.

Planira se povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma. Umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće će povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, rekao je Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Ovom uredbom se planira povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma.

Na taj način će, „umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava. Na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas“, rekao je Ilić.

Dakle, novina je, kako je naglasio pomoćnik ministarke Mihajlović, i to što će ugroženi građani moći da snize račune „ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju“.

I ministarka Zorana Mihajlović rekla je da će u budućnosti, zahvaljujući olakšicama za potrošenu električnu energiju, biti obuhvaćen mnogo veći broj socijalno ugroženih građana. I ona je rekla da će umesto 70.000 građana koji trenutno imaju status „energetski ugroženi kupac“ nove olakšice obuhvatiti njih oko 200.000. I ministarka rudarstva i energetike je, baš kao i njen pomoćnik Ilić, rekla da će status energetski ugroženi kupac biti obezbeđen automatski za građane koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke.

Ministarka je, međutim, sve ovo izjavila pre skoro godinu dana – maja meseca 2021. godine. V: Lakše dobijanje statusa „energetski ugroženi kupac“

Tada je isto najavljeno da će biti uveden status „energetski ugroženog kupca toplotne energije“. Ministarka MIhajlović je 2021. godine izjavila da očekuje da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana.

Granica za status „energetski ugroženi kupac“

„Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom, granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara”, rekao je Ilić.

Prošle, 2021. godine, 68.120 domaćinstava iskoristilo je pravo na umanjenje računa.

Podsećamo, 2019. ovo pravo je iskoristilo oko 75.000 domaćinstava. V: Status energetski ugroženog kupca imalo 75.000 građana

Izvor: RTVNP
Fotografija: rawpixel.com