Ekonomija Magazin Godine Moja Penzija Penzije

Mogućnost uvođenja socijalne penzije u Srbiji

Socijalne penzije – socijalna primanja koja bi bila izdvajana iz budžeta za sve osobe stare 65 i više godina, bez obzira da li su uplaćivale doprinose za penzijsko osiguranje ili ne, jeste nešto o čemu se povremeno priča, što postoji i u nekim zemljama u okruženju, ali…

Uvođenje socijalne penzije za starije od 65 godina koji nemaju ni dana staža ili ga imaju nedovoljno da ostvare penziju bilo je predviđeno strategijom o starenju pre više od decenije, ali nikad nije zaživelo.

Davno je napunio godine za penziju, ali Srboljub Cvetković iz Leskovca i sa 76 godina mora da radi, piše B92.

Penziju nije stekao jer mu omladinske zadruge nisu uplaćivale staž, a i za nekoliko godina staža koji je uplaćivan, izgubljena je dokumentacija. Da bi preživeo, sakuplja sekundarne sirovine.

“Ne znam kako izlazim na kraj. Znači, snalazim se, evo skupljam kartone, taj reciklažni materijal da bih mogao da preživim. Međutim i to je malo…”, kaže Srboljub.

Srboljubov primer jedan je od skoro 200.000 onih koji nisu ostvarili penzije, a među kojima većinu čine žene. Nevladine organizacije koje se bave problemima starih ove ljude opisuju kao socijalno isključene iz društva.

“Ti ljudi žive u bedi jer oni ne mogu da jedu, jedu manje od jednom dnevno. Oni su u prilici da uzmu onaj mesni obrok ili da popiju samo čašu mleka… Pa kud ćete gore. Osnovno na šta čovek ima pravo, pa i čovek u starosti, to je da ima pravo da završi svoj život u dostojanstvu, a minimum dostojanstva bi mu obezbedili ako mu damo da on ima kakav-takav dinar da raspolaže njime. Olakšali bi njegovu muku”, kaže Nadežda Satarić, iz NVO Amity – Snaga prijateljstva.

Socijalne penzije su moguće u Srbiji. Opcija je nekoliko, od podizanja porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenja garantovane penzije ili posebnog modela socijalne pomoći.

“Imajući u vidu budžetske mogućnosti, smatramo da je zapravo jedino realno da se modifikuje novčana socijalna pomoć i da se kroz to ostvaruje pravo na socijalnu penziju”, kaže Gordana Matković Centar za socijalnu politiku i profesor FEFA.

Procena stručnjaka je da će pitanje socijalnih penzija biti sve značajnije imajući u vidu da stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije, ali i zbog toga što je u poslednjih dvadesetak godina drastično povećan broj onih koji nemaju penzijsko osiguranje.

Mogu vas zanimati i tekstovi:

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
  • Pa sa obzirom da su nam uzeli 27 godina života i staža,bio bi red,kada sam bio u naponu snage,krenuli su sa ratovima,ostalo znate.I kako sam mogao da napravim staž?

  • Od ovoga nema ništa. Siguran sam. Šta ko pita koje kakve nevladine organizacije, kojih ima na stotine, bez ikakve potrebe i koristi. Koje samo troše nepotrebne novac iz budžeta, odnosno nas gradjana. neka se sve nevladine orgnizacije odreknu svojih nadoknada, biće para tek onda za soijalne penzije. Ovako, ovo su samo priče za malo decu. Tačnije, samo podsećanje da te nevladine organizacije postoje i da se za njih čuje. Neće se Dušan Bajatović odreći svojih deset hiljada evra mesečno ili Jorgovanka Tabaković svojih 5 hiljada evra, da bi to otišlo socijalnim slučajevima. A ima ih takve na hiljade.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija