Mogućnost uvođenja socijalne penzije u Srbiji

Socijalne penzije – socijalna primanja koja bi bila izdvajana iz budžeta za sve osobe stare 65 i više godina, bez obzira da li su uplaćivale doprinose za penzijsko osiguranje ili ne, jeste nešto o čemu se povremeno priča, što postoji i u nekim zemljama u okruženju, ali…

Uvođenje socijalne penzije za starije od 65 godina koji nemaju ni dana staža ili ga imaju nedovoljno da ostvare penziju bilo je predviđeno strategijom o starenju pre više od decenije, ali nikad nije zaživelo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Davno je napunio godine za penziju, ali Srboljub Cvetković iz Leskovca i sa 76 godina mora da radi, piše B92.

Penziju nije stekao jer mu omladinske zadruge nisu uplaćivale staž, a i za nekoliko godina staža koji je uplaćivan, izgubljena je dokumentacija. Da bi preživeo, sakuplja sekundarne sirovine.

„Ne znam kako izlazim na kraj. Znači, snalazim se, evo skupljam kartone, taj reciklažni materijal da bih mogao da preživim. Međutim i to je malo…“, kaže Srboljub.

Srboljubov primer jedan je od skoro 200.000 onih koji nisu ostvarili penzije, a među kojima većinu čine žene. Nevladine organizacije koje se bave problemima starih ove ljude opisuju kao socijalno isključene iz društva.

„Ti ljudi žive u bedi jer oni ne mogu da jedu, jedu manje od jednom dnevno. Oni su u prilici da uzmu onaj mesni obrok ili da popiju samo čašu mleka… Pa kud ćete gore. Osnovno na šta čovek ima pravo, pa i čovek u starosti, to je da ima pravo da završi svoj život u dostojanstvu, a minimum dostojanstva bi mu obezbedili ako mu damo da on ima kakav-takav dinar da raspolaže njime. Olakšali bi njegovu muku“, kaže Nadežda Satarić, iz NVO Amity – Snaga prijateljstva.

Socijalne penzije u Srbiji – moguće

Socijalne penzije su moguće u Srbiji. Opcija je nekoliko, od podizanja porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenja garantovane penzije ili posebnog modela socijalne pomoći.

„Imajući u vidu budžetske mogućnosti, smatramo da je zapravo jedino realno da se modifikuje novčana socijalna pomoć i da se kroz to ostvaruje pravo na socijalnu penziju“, kaže Gordana Matković Centar za socijalnu politiku i profesor FEFA.

Procena stručnjaka je da će pitanje socijalnih penzija biti sve značajnije imajući u vidu da stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije, ali i zbog toga što je u poslednjih dvadesetak godina drastično povećan broj onih koji nemaju penzijsko osiguranje.

Mogu vas zanimati i tekstovi: