Jasminina nagrada – malezijski pandan Draganove nagrade

Pre sedam godina, u saradnji sa UG Amity, Beba Kuka je osnovala „Draganovu nagradu“, konkurs za najbolji putopis starijih. Nekoliko godina kasnije, u Maleziji u kojoj živi, pokrenuta je „Jasminina nagrada“. Dok je u njenoj rodnoj Srbiji konkurs dobio ime po njenom ocu, u Maleziji nosi naziv po osnivačici – Jasmini Bebi Kuka.
Prenosimo intervju koji je objavio malezijski dnevni list „The Sun“ povodom trećeg konkursa „Jasminina nagrada“.

Već dve godine Jasminina nagrada (Jasmina Awards) odaje počast malezijskoj zlatnoj generaciji objavljivanjem nagrađenih priča, fotografija i pesama učesnika starih 60 i više godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo jedinstveno književno takmičenje je osmislila dr Jasmina Kuka, suosnivačica konsultantske kompanije „W!SE Achievements„. Jasmina Kuka ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju, praćenju i evaluaciji nacionalnih i međunarodnih međusektorskih programa.

Jasminina nagrada je inspirisana Draganovom nagradom, sličnim konkursom koji je ona pokrenula u njenoj rodnoj Srbiji, a koji je nazvan po njenom pokojnom ocu.

„Moj otac je bio sjajan uzor aktivnog starenja što je nešto čemu smo veoma posvećeni i moja porodica i ja. Ako vam kažem da je moj otac svoju prvu knjigu počeo da piše kao mladi 70-godišnjak, a majka u 71. godini otkrila talenat i ljubav prema odbojci na pesku i fotografiji, verujem da će vam biti jasno da fizička starost ne znači ništa mojoj porodici.“

Jasminina nagrada – priznanje koje stariji zaslužuju

Uz pomoć koleginice Datin Sunita Radžakumar, visokorangirane menadžerke i filantropa, Jasmina je pokrenula Jasmininu nagradu 2019. godine. Na konkurs je tada stiglo ukupno 55 radova na engleskom i malajskom jeziku. Pored toga što su njihovi radovi objavljeni, pobednici iz svih kategorija su uživali u trodnevnom boravku u odmaralištu nadomak doline Klang.

Prošle godine broj radova se udvostručio, što je dokaz da je nagrada uspela da se proširi među ciljnom publikom.

„Tužno je što su starije generacije prilično zanemarene u bilo kom društvu. To se dešava bez obzira na nivo ekonomskog ili socijalnog razvoja zemlje. Želja nam je bila da stvorimo platformu koja će starijim građanima omogućiti da iskažu svoja osećanja, sećanja, mišljenja i mudrost.“

„Autori koji šalju svoje priče i pesme dolaze iz svih slojeva društva. Svi mogu da učestvuju. Konkurs zapravo ohrabruje ljude iz svih krajeva da podele svoja iskustva, osećanja, misli i životne priče.“

„Kada su priče vodoinstalatera, profesora i domaćice objavljene, možda po prvi put u njihovom životu, njima to mnogo znači. To mnogo znači i za razvoj inkluzivnog društva koje podržava svoje članove.

Jasmina dodaje da, iako je konkurs svake godine imao jednu temu, pregršt je predmeta o kojima se piše u prijavljenim radovima.

„Predmeti pisanja u pričama i pesmama koje dobijamo su ljubav, detinjstvo, odrastanje, tajne, kajanja, gubici, radost, životne lekcije, nade, snovi i stremljenja. Velika je privilegija kada vam neko poveri priču iz svog života. To je i odlična prilika da se uči iz svih tih priča.“

„Starije osobe zahvaljujući procesu pisanja imaju razne koristi za zdravlje, poput održavanja dobrog pamćenja i jačanja kognitivnih veština. Pored toga, dobiće i priznanje koje zaslužuju, za sve što su učinili za nas i naše društvo.“

Vreme je da savremeno društvo podrži svoje starije –
ljude od kojih uči

Upitana kako je iskustvo organizovanja Jasminine nagrade uticalo na nju, kaže:

„Mnogo sam naučila ne samo o istoriji Malezije i nedaćama koje su je zadesile i ljudima koji u njoj žive, već i o ljudskoj prirodi koja neprestano iznenađuje. Prilikom čitanja priča, osećala sam se kao učenik koji uči dragocene životne lekcije“.

Obe nagrade, i Jasminina i Draganova, podsetile su je da: „Nisu bitne godine vašeg života. Bitno je kakav život živite u godinama koje imate“.

Ove godine konkurs se održava treći put na temu „Putovanje“. Kategorije su: mikro priča, foto-priča, kratka priča i pesma.

„Stara izreka kaže da će se, kada je učenik spreman, učitelj pojaviti“, kaže Jasmina.

„Iskreno verujem da je, sa svim promenama koje su Maleziju zadesile otkad je postala nezavisna, došlo vreme da malezijsko društvo – učenik, bude spremno da pruži podršku starijim građanima. Nadam se da će Jasminina nagrada doprineti tom velikom cilju.“

Izvor: The Sun Daily

Napomena Penzina:

„Draganova nagrada“ je konkurs za najbolji putopis, u prozi ili stihu, starijih od 60 godina. Od 2015. godine, pod pokroviteljstvom Jasmine Bebe Kuka, organizuju ga UG „Snaga prijateljstva – Amity“ i portal Penzin.
Do sada objavljene radove – priče i pesme, možete naći na: Draganova nagrada

Preporučujemo i da pročitate: