Koštunjavim plodovima protiv dijabetesa

Koštunjavi plodovi mogu pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji pripadaju rizičnim grupama, zaključak je dva nezavisna istraživanja koja su predstavljena krajem maja 2014. godine na Evropskom kongresu o gojaznosti u Sofiji.

U jednom od njih, Monika Bulo sa Univerziteta Virgili (Španija) i njene kolege nasumično u odabrali 54 osobe u preddijabetesnom stanju, koje imaju višak kilograma ili su gojazne, kojima je četiri meseca davano 57 grama pistaća dnevno ili im je davana ta količina maslinovog ulja. Zatim, nakon pauze od dve sedmice, grupe su zamenile zadatke.

U oba slučaja, sa ili bez ishrane sa koštunjavim plodovima, učesnici su unosili isti unapred određen broj kalorija (između 1.900 i 2.500 dnevno, u zavisnosti od njihove težine). To je količina koja odgovara mediteranskom tipu ishrane.

Dok su uzimali koštunjave plodove, učesnici su imali smanjen nivo glukoze, insulina i insulinske rezistencije. Sve to, bez promene težine. Koštunjavi plodovi su namirnice velike gustine koje sadrže zdrave masti, a pistaći su posebno bogati antioksidantnim karotenoidima, objašnjava naučnica.

U drugom istraživanju, Sze Jan Tan sa Purdue univerziteta (SAD) i njegove kolege nasumično su izabrali 137 ljudi sa visokim rizikom oboljevanja od dijabetesa, kojima su, tokom četiri nedelje, davali 43 grama badema dnevno uz doručak ili ručak, 43 g badema za užinu ili im nisu uopšte davali bademe (kontrolna grupa).

Oni koji su uzimali bademe bili su manje gladni i osećali su veću sitost. Ovaj efekat je bio izraženiji kod onih koji su ih uzimali kao užinu. Oni koji su za užinu dobijali bademe imali su smanjenu glukozu, ali se to nije desilo i sa onima koji su bademe dobijali uz obrok. Nije zabeleženo povećanje telesne mase ni kod jedne od ove dve grupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *