Početna Magazin Godine Ekonomija Japanske osiguravajuće kuće osiguravaju svoju zaradu u inostranstvu

Japanske osiguravajuće kuće osiguravaju svoju zaradu u inostranstvu

Japanske kompanije ubrzavaju prekomorske akvizicije kao način da se podupru zarade, jer su shvatile da će morati da se pozabave problemom starenja i smanjivanjem broja japanskog stanovništva

U toku su pregovori o kupovini američke osiguravajuće kompanije Protective Life Corp od strane japanske Dai-ichi Life. Vest nije potvrđena, ali nije ni demantovana, a Reuters prenosi informaciju neimenovanog izvora. Ovo bi bio veliki zalogaj za japansku kompaniju – procenjuje se da bi posao bio vredan preko pet milijardi američkih dolara, ali nije nemoguće da oni to ostvare.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dai-ichi Life je vredan blizu 15 milijardi i planira da finansira polovinu troškova akvizicije iz postojećih rezervi ako se dogovor postigne. Ostatak bi bio namiren iz eksternih izvora, što bi moglo da uključi i akcije, kao i kredite.

Ova japanska kompanija je jedina od japanskih velikih osiguravajućih kuća ostvarila rast prihoda premija osiguranja tokom prošle fiskalne godine.
I to zahvaljujući, između ostalog, australijskoj osiguravajućoj kompaniji Tower Australia Group koju je kupila za 1,2 milijardu dolara 2010. godine.

Dakle, kao i druge japanske kompanije, i to ne samo osiguravajuće, i Dai-ichi Life je shvatio da će morati da se pozabavi problemom starenja japanskog stanovništva i smanjivanjem njegovog broja. Predviđa se da će se dostignut maksimum od 128 miliona Japanaca, smanjiti za 14 odsto i da će ih 2035. godine biti 110 miliona. Pri tom, to stanovništvo će biti u većem procentu staro.

Zato japanske kompanije ubrzavaju prekomorske akvizicije kao način da se podupru zarade. Samo u toku ove godine, potrošeno je 27 milijardi dolara na spajanja i akvizicije van Japana, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 10,4 milijardi dolara.

Japanske osiguravajuće kompanije se fokusiraju na rastuće južnoazijske kompanije, ali zbog strogih pravila o inostranom vlasništvu u ovim zemljama, investicije u ove kompanije su uglavnom manjinski udeli i skupe. „Akvizicije kompanija iz razvijenih tržišta, sa druge strane, nisu izuzetno visoke i doprineće zaradi u relativno kratkom roku jer su uglavnom veće u obimu“, objašnjava jedan japanski ekonomski analitičar za Reuters.