U toku je Olimpijada trećeg doba u Nišu

Olimpijada trećeg doba počela je 14. avgusta u Nišu. Regionalna olimpijada sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba trajaće do 17. avgusta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Olimpijada trećeg doba, koja se ove godine organizuje u Nišu, obeležava novi odnos prema starenju. Kako objašnjavaju organizatori ova manifestacija stavlja u prvi plan umešnost življenja u starosti i ulogu udruženja i organizacija penzionera i starijih lica.

„Cilj organizatora je i da ukaže na probleme sa kojima se starije osobe u našem društvu svakodnevno susreću kako bi se stvorio ambijent za njihovo ravnopravno i aktivno učešće u životu zajednice, promovisalo i podstaklo stvaralaštvo osoba trećeg doba i na taj način se promenila slika o starima i smanjila diskriminacija na osnovu godina“, navodi se u saopštenju.

Učesnici Olimpijade su gradske i opštinske organizacije i udruženja penzionera Srbije. Učestvuje preko 60 ekipa i 300 učesnika iz Borskog, Zaječarskog, Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog, Moravičkog, Zlatiborskog, Južnobačkog i Kosovskog okruga.

Učesnici će se takmičiti u nekom od šest programa: u oblasti sporta, kulture, zdravstvene edukacije, ekologije, međugeneracijske saradnje i pratećem programu.

„Danas smo pokazali da ljudi trećeg doba Srbije imaju vitalnost, oni su spremni da se suoče sa različitim izazovima današnjice, ali i da učestvuju u svim drugim sferama društva (kao što su) sport, kultura, ekologija…“, rekao je Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije na otvaranju Olimpijade.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša rekla je da će taj grad uvek dati snažnu podršku svim inicijativama koje promovišu kulturu, zdravlje i aktivnosti pripadnika trećeg doba.

Procenjen broj stanovnika starijih od 60 godina u Republici Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2019. godinu, iznosi oko dva miliona stanovnika. Ovaj broj predstavlja oko 28 odsto ukupnog stanovništva države.

Izvor: Beta

Podsećamo:

I neki od učesnika Draganove nagrade, konkursa za najbolji putopis starijih, pisali su baš o Olimpijadi trećeg doba: