Kisić Tepavčević predstavila predlog zakona o socijalnoj karti

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predstavila je u Skupštini Srbije predlog zakona o socijalnoj karti. Na ovaj zakon se u Srbiji dugo čeka. Predugo.

Broj građana koji koriste socijalnu pomoć po različitim osnovima, navela je, je nekoliko stotina hiljada. Pri tome, različitih prava iz boračko-invalidske zaštite, na osnovu kojih se traži pomoć, ima 25.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Socijalne karte trebalo bi da obezbede pravedniju raspodelu socijalne pomoći, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević ističe da se mora voditi računa o prirotetima jer su sredstva ograničena. Naime, pored ograničenih sredstava, ne sme se zaboraviti da se ona raspodeljuju na veliki broj korisnika.

Ministarka je precizirala da su budžetska sredstava za ovu namenu 106 milijardi dinara za 2021. godinu.

Socijalno-ekonomski status pojedinaca je osnovni parametar. Podaci o njemu stizaće iz nekoliko izvora. Zakon o socijalnim kartama će dati osnov za ukrštanje podataka kojim se obezbeđuje centralizovana evidencija. Ovim procesom se utvrđuje pravednija raspodela sredstava.

Ministarka Kisić Tepavčević je predstavila Predlog zakona o socijalnim kartama. Ona je navela da se podaci tek unose u interne sisteme i da se ne može sa sigurnošću tvrditi koja prava i usluge koristi svaki građanin pojedinačno. Problem na koji se nailazi jesu različite baze podataka koje su odvojene.

Podsećamo, prethodni ministar za rad Zoran Đorđević, rekao je da Srbija radi na uvođenju sistema socijalne karte u saradnji sa Danskom.

„U prethodnom periodu radili smo na upoznavanju sa danskim sistemom socijalne karte. Naša zemlja marljivo radi na pripremi i uvođenju tog sistema, koji se izvodi u tri faze. Prva faza je završena, a u drugoj se očekuje usvajanje zakona o socijalnoj karti, koje će ući u skupštinsku proceduru nakon formiranja nove Vlade Srbije“, rekao je svojevremno Đorđević.

Vanredna sednica Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj će se raspravljati o Zakonu o socijalnoj karti, započeta je 9. februara 2021. godine.

Izvor: Danas
FotografijaMinistarstvo za rad

Podsećamo i na članke: