Magazin Godine Srbija

USPS: Pre socijalne, izraditi imovinsku kartu građana Srbije

Povodom stavova ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića iznetim u listu Politika i njegovog saopštenja da Vlada Srbije ozbiljno radi na izradi socijalne karte za najugroženije građane, oglasilo se Udruženje sindikata penzionera Srbije. Saopštenje USPS-a prenosimo u celini…

U “Politici” od 29. jula ove godine, u tekstu pod naslovom “Pomoć države onima kojima je zaista potrebna” novinarke Katarine Đorđević, objavljeni su i stavovi ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, koji upoznaje javnost da se u Vladi Srbije ozbiljno radi na izradi socijalne karte za najugroženije građane.

Tim povodom moramo da konstatujemo da su i prethodne Vlade započinjale taj posao, ali ga nijedna do sada nije uspešno i završila. S obzirom da je to ozbiljan i odgovoran posao, koji traži iscrpna istraživanja, pre donošenja samog zakonskog rešenja, Udruženje sindikata penzionera Srbije, koje je prethodnih godina tražilo od svake vlade da započne rad na tome, daje podršku svima koji rade na tom poslu.

Istovremeno, smatramo da se pravi rezultati u sistemskom rešavanju pitanja građana kojima pripada socijalna pomoć, kojih je nažalost u Srbiji nemali broj, neće moći videti ukoliko Vlada ne pristupi jednom još značajnijem poslu, a to je utvrđivanje imovinske karte građana Srbije.

Samo u tom slučaju ćemo stvarno doći do saznanja kome je potrebna i kolika socijalna pomoć, a ko zloupotrebljava rupe u zakonu i beskrupulozno uzima od države nešto što mu ne pripada.

Udruženje sindikata penzionera Srbije insistiralo je više godina unazad na uvođenju imovinske karte i zbog još jednog vrlo značajnog saznanja koje bi omogućilo pravedniju poresku politiku u Srbiji.  Smatramo da bi uvođenje pravedne poreske politike efikasno rešilo pitanje budžetskog deficita, čime bi se glavno opterećenje u finansijskoj stabilizaciji budžeta prebacilo sa leđa penzionera, na one koji su vlasnici najvećih bogatstava u Srbiji.

U Beogradu, 31. 7. 2017.

Mihajlo Miša Radović,
predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije

Podsećamo na:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
  • Unazad dvadeset godina, svaka novo izabrana Vlada, pomepzno najavljuje izradu socijalne karte gradjana. Ili bolje reći, detaljniju ocenu siromaštva svakog pojedinca. S tim u vezi, odmah obećava, i, nakon tog posla adekvatno rešavanje pitanje života siromašnih. Nijedna od dosadašnjih Vlada to nije uradila. Neće ni ova. Siguran sam. Zašto ?
    Zato što socijalnu kartu, ili snimanje siromaštva, radi bogati, koji ne shvataju, šta znači “ne mati ili biti siromašan” jer u takvoj situaciji nisu nikad ni bili. Školski primer, one naše narodne “sit gladnom ne veruje”. Dakle, od toga nema ništa. Ko je uostalom, kada pitao sindidat bilo zašta.

  • DA LI SE PRIDRUZUJETE SUTRASNJEM PROTESTU ZAJEDNO SA VOJNIM PENZIONERIMA?

    • Poštovana,
      Pretpostavljamo da je ovo pitanje upućeno Udruženju sindikata penzionera Srbije. Teško da će Vam neko od njihovih predstavnika odgovoriti, jednostavno jer oni ne dobijaju obaveštenja o komentarima na Penzinu. Penzin je nezavistan internet medij.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija