Početna Magazin Godine Životno doba nije samo hronološko – 8 aspekata Autentičnog doba (3)

Životno doba nije samo hronološko – 8 aspekata Autentičnog doba (3)

Iskrena i pažljiva procena autentičnog doba je vredno oružje za svakoga ko želi da ostane istaknut i srećan radnik.

Filis Vajs Haserot je razvila sredstvo za opisivanje životnog doba zaposlenog na realniji i značajniji način tzv. Autentično doba. Osam aspekta Autentičnog doba stariji mogu da koriste kako bi lakše objasnili i zastupali svoju vrednost kada pregovaraju o unapređenju, povišici ili o novom poslu – ili kada im preti otkaz.

5. Fizičko doba oslikava vašu sposobnost da, zahvaljujući dobrom zdravlju, izvršavate vaše dnevne obaveze. Mnogi bumeri su dobrog zdravlja, nakon godina rada, i mnogo su snažniji od stereotipne predstave o njihovom hronološkom dobu.

Ako ste jedan od tih bumera, možete vaše navike u vežbanju i vaše sportske aktivnosti spomenuti u opuštenom razgovoru sa šefovima ili kolegama. Možete učestvovati, ili kao igrač ili kao trener, i u sportskim aktivnostima preduzeća ukoliko se organizuju, kako biste pokazali svoju izdržljivost i takmičarski duh i suprotstavili se pogrešnim predstavama.

Poslednja tri aspekta autentičnog životnog doba jesu stvar stanja duha. To su:

6. Relativno doba Koliko se osećate starim u odnosu na grupu ili tim
7. Subjektivno doba Vaš sopstveni osećaj starosti
8. Socijalno doba Koliko vas starim doživljava društvo.

Negativne percepcije životnog doba dolaze ne samo od poslodavaca, već i od načina na koji vi doživljavate vaše relativno i subjektivno doba. Možda vi umanjujete vaš potencijal više nego što to drugi čine.

Dakle, odlučite da budete samouvereni u vezi sa vašim sposobnostima i vrednostima. Upotrebite vašu energiju, entuzijazam i fleksibilno razmišljanje kako biste raspršili bilo kakva unapred usvojena opažanja. Na ovaj način, možete pomoći drugima na poslu da vas vide kao mladu dušu.

Iskrena i pažljiva procena autentičnog doba je vredno oružje za svakoga ko želi da ostane istaknut i srećan radnik.