Izložba „Lepota starenja 3“ kao suprotnost ili dopuna realnosti

Na Međunarodni dan starijih, Amity poziva na otvaranje izložbe „Lepota starenja 3“. Istovremeno, upozoravaju na loš položaj starijih ljudi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: „Kad je kraj“, Ranko Đurović

U nedelju, 1. oktobra 2023. godine se obeležava Međunarodni dan starijih.  U našoj zemlji ovaj datum se obeležava od 1991. godine.

Ove godine Udruženje Amity koristi priliku da ukaže na sve težu situaciju u kojoj se nalazi veliki broj naših starijih sugrađana sa jedne strane, i sa druge, na značaj promocije zdravog, aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Učiniće to kroz Izložbu fotografija na temu „Lepota starenja“. Izložba će biti svečano otvorena 1. oktobra u 19 sati u Ustanovi kulture Parobrod na Starom gradu u Beogradu. Biće otvorena do 12. oktobra 2023. godine.

Realnost starijih u Srbiji danas

Sa prosečnom starošću od čak 43,85 godina, populacija Srbije je među najstarijima u Evropi i svetu. Više od 1.468.000 građana Srbije starije je od 65 godina. To čini više od petine ukupne populacije.

Kao što se veliki deo stanovništva Srbije u ovom trenutku bori za svoju egzistenciju, tako se i ne mali broj starijih osoba suočava sa izazovima slabog materijalnog položaja, nedovoljno snažnih sistema socijalne i zdravstvene zaštite (nedovoljna razvijenost dnevnih usluga u zajednici i otežan pristup uslugama zdravstvene zaštite) i izloženošću nasilju i diskriminaciji.

Primera radi, za juli 2023. godine, niže penzije od 20.000 dinara primilo je gotovo 300.000 penzionera. Van penzijskog sistema je još 130.000 osoba starih 65 i više godina. Od njih najveći broj čine starije žene, koje žive van velikih gradskih sredina. Raspadanje tradicionalnih mreža za podršku, od porodičnih, do komšijskih, koje nestaju kao posledica ekonomske migracije, znači i da mnoge od ovih osoba nemaju nikakvu porodičnu brigu i negu.

Siromaštvo je, dakle, realnost velikog broja starijih ljudi u Srbiji. Ono je direktan put u degradaciju zdravlja, socijalnu izlovanost, bolest, depresiju i tavorenje na margini. Podložnost diskriminaciji se u tim slučajevima povećava, a nasilje nad njima postaje izraženije.

Zato pozivamo Vladu Srbije da preispita svoje trenutne politike oko visine penzija, oko obezbeđivanja minimuma materijalne sigurnosti za one koji su u siromaštvu, a nemaju redovna penzijska primanja i kako bi učinila postojeće sisteme socijalne i zdravstvene zaštite efikasnijim.

Ove godine Amity koristiti Međunarodni dan starijih osoba da podsetiti društvo na doprinose koje stariji daju, kako svojim porodicama, tako i lokalnim zajednicama i društvu u celini.

Dužni smo da poštujemo ljudska prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: Kroz sve generacije, što je i slogan ovogodišnjeg obeležavanja dana starijih osoba. Upravo ove godine se obeležava 75 godina od donošenja ove Deklaracije.

U obavezi smo da starijima garantujemo ono najvrednije što imaju – ljudsko dostojanstvo.

mr Nadežda Satarić,
predsednica UO „Snage prijateljstva – Amity“