Južna Koreja: Zakonom podmlađeno stanovništvo

Južna Koreja usvojila je zakon kojim će celokupno stanovništvo biti podmlađeno. Ovim zakonom se utvrđuje način određivanja godina. Do sada, ova azijska zemlja je računala godine života svojih građana na tri različita načina.

Fotografija zero take sa Unsplash 

Parlament Južne Koreje usvojio je zakon kojim se menja način određivanja godina, te će ova zemlja, formalno, dobiti podmlađeno stanovništvo.

Od juna 2023. godine, u Južnoj Koreji biće moguć isključivo međunarodni način određivanja godina

„Usvojenim zakonom će svi građani naše zemlje u junu biti mlađi za godinu do dve“, rekao je južnokorejski predsednik Jon Suk-Jeol, prenosi Politika. Jon Suk-Jeol je i obećao izmenu zakona tokom predizborne kampanje.

Podsećamo, u Južnoj Кoreji trenutno postoje tri načina za računanje godina.

1) Tradicionalno računanje godina života podrazumeva da čovek na rođenju već ima godinu dana. S prvom Novom godinom, beba dobije još jednu godinu. Dakle, novorođenče koje je došlo na svet krajem decembra, prema tradicionalnom računanju, nakon samo par dana ima dve godine..Ova metoda računanja je širokorasprostranjena u korejskom društvu.

2) Računanje u oblasti prava podrazumeva da čovek ima nula godina na rođenju, ali svakog 1. januara dobije godinu dana. Dakle, beba koja je rođena krajem decembra, nakon samo par dana, prema ovom računanju, ima godinu dana. Neke od oblasti prava gde se ovaj način koristi jesu regrutacija u vojsku ili definisanje uzrasta maloletnika koje treba zaštititi od zlostavljanja.

3) Međunarodni sistem računanja podrazumeva da čovek ima godinu dana na dan svog rođenja sledeće godine. Ovaj sistem računanja se koristi od 1962. godine i u Južnoj Koreji, ali paralelno sa druga dva sistema. On se koristi u većini zakonskih definicija i administrativnih procesa.

Različiti načini računanja starosne dobi dovode do stalne konfuzije. Pri tom, u korejskoj kulturi je poznavanje tačnog doba određene osobe veoma važno. Državu je, naravno, zabrinjavalo i to što različiti sistemi računanja dovode i do nepotrebnih društvenih i ekonomskih troškova.

Zato je sadašnji predsednik Jon Suk-Jeol u predizbornoj kampanji najvaljivao reformu koja će uvesti isključivo međunarodni sistem računanja godina. To je sada, usvajanjem novog zakona i ozvaničeno. Zakon će se primenjivati od juna 2023. godine čime će se raskinuti sa vekovnom tradicijom.