Početna Magazin Godine Joga najbolji antidepresant za starije osobe

Joga najbolji antidepresant za starije osobe

Joga najbolji antidepresant za starije osobe

Brojna istraživanja pokazuju prednosti praktikovanja joge, nezavisno od pola i uzrasta, ali se jedno istraživanje iz 2015. godine fokusiralo na one starije od 60 godina i efekte koje je joga imala za njih – u odnosu na druge popularne metode opuštanja u pokušaju da se smanji stres i nivo depresije…

Oko 40 odsto starijih ima probleme sa anksioznošću, a od 15 do 20 odsto oseća znakove depresije. Nova studija objavljena u časopisu Starenje i mentalno zdravlje (Effects of relaxation interventions on depression and anxiety among older adults: a systematic review, Aging & Mental Health) obradila je podatke iz 15 studija, od kojih je 12 imalo nasumična kontrolna istraživanja, i to iz perioda proteklih 20 godina, a u kojima su ispitivani različiti načini relaksacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ispitivana je efikasnost šest tehnika: joga, slušanje muzike, istezanje i vežbe različitih grupa mišića, terapija masažom i treninzi upravljanja stresom.

Kao najefikasnija od ovih šest tehnika pokazala se joga, zatim muzika pa vežbanje, a ujedno, prve dve po efikasnosti, joga i muzika, pokazale su se i kao najefikasnije za borbu protiv anksioznosti.

Pored toga, joga je imala i moć da najduže zadrži pozitivne efekte. Ovi efekti su kod istezanja, vežbe disanja i meditacije trajali oko šest meseci kasnije:

Joga može da pomogne da se smanje efekti starenja, unapredi fizička funkionalnost, prevaziđu problemi sa pokretljivošću, smanji stopa smrtnosti, podstakne um, probudi nada, smanje rizici od anksioznosti i depresije – kažu autori.