Početna Magazin Godine Društvo Ovo zagonetno ponašanje šimpanza može biti epohalno otkriće (VIDEO)

Ovo zagonetno ponašanje šimpanza može biti epohalno otkriće (VIDEO)

Ovo zagonetno ponašanje šimpanza može biti epohalno otkriće (VIDEO)

Posmatrajući šimpanze u divljini Zapadne Afrike, jedan tim naučnika primetio je nešto neobično: šimpanze su relativno često, i na sličan način, prilazile jednom šupljem drvetu i o njega lupale kamenje ili kamenice ostavljale u šupljinu. O ovom su obavešteni i drugi posmatrački timovi i svi su potvrdili otkriće…

Istraživački tim naučnika, lutajući kroz prašumu koja je stanište čoporima šimpanza, nabasao je na drvo sa zagonetnim ožiljcima. Neki članovi tima pomislili su da je reč o tragovima koje su ostavile divlje svinje, drugi da su se neki lokalni tinejdžeri igrali, ali tim je ipak odlučio da postavi kameru koja se automatski samostalno uključuje kada se pred njom dešava neki pokret.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada su se vratili po kameru, na njoj je bilo zabeleženo veoma zanimljivo ponašanje jednog velikog mužjaka šimpanze koji je neko vreme stajao pored drveta a zatim o njega tresnuo poveliki kamen i otrčao.

Još 1960-ih godina saznali smo da šimpanze mogu da koriste alatke kao što je kamenje da otvaraju koštičavo voće, a neki čopori čak koriste i koplja da obore plodove sa drveta, ali ovakvi prizori nisu bili zabeleženi.

Tim se obratio i drugim timovima koji prate čopore šimpanzi na celoj zapadnoj obali Afrike, od Gvineje do Tanzanije, i to, samo sa jednim uputstvom: Pronađite šuplje izgrebano drvo u blizini i postavite kameru.

Tako je nastala serija snimaka na kojima šimpanze, i mužjaci, ali i poneka ženka, na sličnom mestu rade sličnu stvar, zapravo, dve stvari:

  • udaraju kamenom snažno o šuplje stablo
  • ostavljaju kamenicu unutar šupljine stabla.

Video: Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Ono što je posebno uzudljivo jeste činjenica da su slične gomile kamenja nalažene među arheološkim nalazištima prvobitnih ljudskih zajednica i da bi upravo sličan ritual mogao biti objašnjenje za te gomile – drvo je vremenom nestalo, a u tom procesu kamenje je ostalo na gomili zatrpano vremenom do našeg pronalaska.

Da li je reč o demonstraciji sile proizvođenjem snažnog zvuka, ili, ono na šta ponašanje šimpanza neodoljivo liči, neka vrsta sakralnih rituala, ostaje da se još utvrdi.

Više detalja o ovoj temi možete naći u članku jednog od članova tima – Laura Kehoe za Conversation.