Početna Magazin Godine Tao Poršon-Linč, 96-godišnja učiteljica joge

Tao Poršon-Linč, 96-godišnja učiteljica joge

Tao Poršon-Linč, 96-godišnja učiteljica joge

Žena koja je napustila karijeru holivudske glumice da bi se posvetila učenju joge, danas je, u 97. godini, inspiracija ljudima širom sveta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tao Poršon-Linč (Tao Porchon-Lynch) rođena je 1918. godine u Indiji. Otac joj je Francuz, a majka, koja je umrla na porođaju, Indijka. Tao je u mladosti živela u Zapadnoj Evropi, radila u modnoj industriji, bila manekenka, nastupala u kabareu. Nakon Drugog svetskog rata seli se u SAD i postaje glumica u Holivudu.

Holivudska glumica koja je postala master joga učitelj
Holivudska glumica koja je postala master joga učitelj

Tao se još u ranom detinjstvu upoznala sa jogom, ali je tek 1967. godine rešila da joj se u potpunosti posveti. Napušta glumačku karijeru kako bi postala učitelj joge.

Tao može biti živi izvor o mnogim dešavanjima koja su obeležila XX vek: učestvovala je u protestima sa Gandijem, De Golom, Martinom Luterom Kingom… Može da priča o boemskom predratnom Parizu, o kulturnom životu britanske prestonice tokom bombardovanja u II svetskom ratu, u o zlatnom dobu Holivuda, o počecima televizijskog emitovanja u Indiji…

Međutim, Tao Poršon je pre svega izvor inspiracije. Tao Poršon je 2012. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji joga učitelj na svetu.

Tao i danas, kao 96-godišnja dama, podučava jogu u svom studiju u američkoj saveznoj državi Njujork. Ne samo što izvodi sve asane kao da joj je 70 godina manje, već i svojom pozitivnom energijom pokreće ljude da iskoriste svoj potencijal.

Njen moto je: „Nema ničeg što ne možete da uradite“. Izdala je i DVD sa vežbama, knjigu o meditaciji… Devedesetih godina je odlučila da nauči da pleše i sad je nagrađivana učesnica mnogih plesnih takmičenja. Obožava štikle, u njima ide i na izlete u prirodu, ali je i aktivni vozač što joj olakšava da postigne sve što je tokom dana planirala da uradi.

Uvek ističe da ljudi mogu mnogo toga samo ako se pokrenu. Objašnjava da ne vredi sedeti. Kada želimo nešto da postignemo, treba se odmah pokrenuti. Pokrenuti se sada, a ne sutra jer sutra, kaže Tao, ne postoji.

Mnoge svetske medijske kuće su pravile priloge i pisale o njoj. Učestvovala je i na, nama u Penzinu omiljenim, TED konferencijama. Tao Poršon-Linč je vegeterijanac, nije rađala, ali svih stotinak učenika koliko njena škola može da primi, uvek doživljava kao svoju decu.

Video je na engleskom jeziku.