Početna Magazin Godine Mile Delić – Penzioner koji je vratio Vučiću 5.000 dinara

Mile Delić – Penzioner koji je vratio Vučiću 5.000 dinara

Mile Delić – Penzioner koji je vratio Vučiću 5.000 dinara

„Strahovito sam povređen jer ja imam više radnog staža u leđnom položaju aviona nego što on ima uopšte radnog staža u nekoj firmi“ – kaže u intervjuu za Danas instruktor letenja u penziji Mile Delić koji je poštanskom uputnicom prosledio premijeru Aleksandru Vučiću jednokratnu pomoć u iznosu od pet hiljada dinara koja je isplaćena penzionerima, sa porukom „Milostinju ne želim, oteli ste mi 307.645 dinara“.

izvor: A. Popović – Lj. Bukvić, Danas

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mile Delić ovaj čin objašnjava svojom rezigniranošću zbog Zakona o privremenom načinu uređivanja isplate penzije koji je donet 2014. godine, jer sada, kako kaže, nakon svih malverzacija, prima samo 47 odsto od penzije koja mu sleduje.

– Otkad je počeo da se primenjuje zakon, predsednik Vlade, fudbalskim rečnikom rečeno, igra grubo. Ovim postupkom je uleteo u šesnaesterac i postavio đon. E tad nisam mogao izdržati, to je žuti karton što se mene tiče. Ja sam strahovito povređen jer ja imam više radnog staža u leđnom položaju aviona nego što on ima uopšte radnog staža u nekoj firmi – priča nam Delić dok sedimo u njegovom stanu na Bežanijskoj kosi.

Bivši profesor na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji penzionisao se 1. januara 1994, kada je NATO naredio da se smanji broj vojnika u SRJ. Sada je predsednik gradskog odbora Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica i član Udruženja sindikata penzionera Srbije. Kaže da sa te pozicije želi da motiviše i druge, prvenstveno penzionere da se bore za ono što su zaradili u svom radnom veku.

– Meni je cilj da namamim penzionere da prikupimo 30.000 potpisa od narodne inicijative pošto imamo podršku iz Skupštine, da taj zakon poništimo. A dalji cilj nam je da Fond PIO vratimo onima kojima pripada. Da njime rukovodi Upravni odbor, sa 21 članom, kao i ranije – ističe Delić.

Premijeru je pisao već jedanaest puta u prethodne dve godine, još od kada je predlog Zakona objavljen, ali do danas nije dobio nikakav odgovor. Kaže da je njegova poruka premijeru tada bila, a i sada je: „Molim Vas penzije nemojte dirati, to je moje stečeno pravo, moja mala imovina. Ne dirajte mi to“.

Sa Vučićem, kaže, ne želi lični sukob, ovo je samo način da izrazi neslaganje sa njegovim potezima koji se tiču penzionera.

– Mene zanima isključivo ovaj sindikalni, socijalni i ekonomski efekat. Sad mi je prilika, ne radim ništa nezakonito ili grubo, neću da budem prost i bezobrazan. To je građanski bunt – naglašava Delić.

Prva potvrda da je njegov gest ispravan, kaže Delić, bila mu je osmeh podrške devojke na šalteru gde je predao uputnicu.

U međuvremenu, slika uputnice kojom je prosledio novac premijeru preplavila je društvene mreže i naišla na brojna odobravanja. Ljudi su komentarisali njegovu hrabrost, a on kaže da za ovakav čin ne treba mnogo hrabrosti već samo rezon.

mile-delic-aleksandar-vucic-smanjenje-penzija