Jagodina: Zbog cene grejanja, potrošači se isključuju sa mreže

U Jagodini se potrošači ponovo isključuju sa toplovodne mreže zbog cene grejanja koja im je previsoka.

Pre pet godina su počela samoinicijativna isključenja sa toplovodne mreže u Jagodini. Tada se, zbog visoke cene grejanja, u jednoj godini isključilo 600 potrošača. Taj trend je nastavljen i ove godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom 2020. godine 104 potrošača je tražilo isključenje sa toplovodne mreže u ovom gradu. Javno preduzeće „Gradska toplana“ objavilo je izveštaj o poslovanju u ovoj godini u kome se navodi i ukupna površina koja više neće biti grejana daljinski. Prema tim podacima, svi koji su se isključili 2020. godine korisnici su stambenog prostora čija je ukupna površina 4.680 kvadratnih metara.

Podsećamo:

Potrošači koji se na lični zahtev isključuju sa toplovodne mreže, uglavnom prelaze na drva i ugalj. Neki od njih planiraju da koriste kombinaciju čvrstog gorivo i struje za buduće grejanje svog prostora.

„Trend isključenja je opadajući. Svake godine sve manji broj korisnika se opredeljuje za drugu vrstu grejanja“, navodi se u izveštaju. Dodaje se i da 2020. godine „nije bilo novih priključaka stambenog i poslovnog prostora“.

JP „Gradska toplana“ u Jagodini ima preko 17 kilometara toplovodne mreže. Ovo javno preduzeće greje oko tri miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, oko 6.000 stanova, socijalne, predškolske i školske ustanove, administrativni centar grada…

„Gradska toplana“ Jagodina kao „najveći rizik u poslovanju“ navodi „nelikvidnost koja je posledica loše naplate grejanja“.

„Loša naplata ima za posledicu veliki dug Srbijagasu, što prouzrokuje čestu blokadu tekućeg računa i znatno otežava normalan rad preduzeća. Troškovi gasa učestvuju u ukupnim troškovima materijala i energije sa 92 odsto“, navodi se u izvešataju.

U izveštaju ovog javnog preduzeća se i navodi da 2021. godine nije predviđeno povećanje cene grejanju.

Izvor: B92
FotografijaDan Hamill sa Pexels

Preporučujemo za čitanje: