Trećina greje samo jednu prostoriju

Dve ili više soba greje 28 odsto domaćinstava u Srbiji, sve sobe greje tek 25 odsto domaćinstava, dok je osam odsto domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva.

Siromašna domaćinstva kupatilo i spavaće sobe greju tek uveče otvaranjem vrata od dnevne sobe u kojoj se nalazi peć ili grejalica. Ovo je pokazalo istraživanje udruženja Pobuna.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kupatilo je uvek toplo tek u 29 odsto domaćinstava gde se odgajaju deca.

U oko 32 odsto domaćinstava koja odgajaju bebu, greje se samo jedna soba, najčešće dnevna, dok se kupatilo, spavaće sobe i dečije sobe ne greju usled nedostatka novca za kupovinu ogreva.

Mnogi koji nemaju novca za grejanje, hladne dane provode vozeći se gradskim prevozom ili obilaskom domova zdravlja i tržnih centara.

U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj, ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor.

Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe. Sa druge strane, i najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima. Naime, u gradovima ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede ogrev.

Kako se oblačimo

Čak 32 odsto ispitanih stanovnika Srbije priznaje da nema odgovarajuću odeću i obuću za zimu. Treba uzeti u obzir da je procenat i veći jer je mnoge sramota da to priznaju. Ovo pokazuje istraživanje koje je udruženje Pobuna objavilo na svojoj Instagram stranici.

(Napomena Penzina: I u istraživanju koje je sproveo Crveni krst Srbije 2018. godine „Socijalna uključenost starijih osoba u Srbiji“ trećina starijih od 65 godina u Srbiji je reklo da nema dva para cipela)

Mnogo ljudi nema odgovarajuće zimske jakne, cipele, čizme i patike, a većina izbegava da zgazi u baru jer im obuća propušta.

Po nekoliko godina nose istu jaknu u kojoj više nema toplog izolacionog dela koji je najčešće ispao od nošenja ili pranja. Zato nose jaknu preko jakna ili dva džempera istovremeno.

Broj ispitanih učitelja i učiteljica iz pet gradova Srbije, kojih je 350, iznelo je procenu i zapažanje da oko 25 odsto mališana do četvrtog razreda nema odgovarajuću zimsku odeću i obuću.

Kako se snalaze mladi

Članstvo u biblioteci za siromašne studente predstavlja malo topliju zimu.

Prema sopstvenom priznanju 21 odsto srednjoškolaca i 27 odsto studenata spava u hladnoj sobi.

Hladnoću ne trpe samo srednjoškolci i studenti.

Kako se snalaze stariji

Stariji koji priznaju da nemaju novca za grejanje, kažu da zimske dane provode vozeći se po javnom prevozu ili čekajući u ambulantama. Tek predveče založe vatru ili upale grejalicu. Ovako živi 22 odsto gradskih penzionera.

Ovi podaci su dobijeni u saradnji sa 30 patronažnih sestara.

Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, preko telefona i obilaskom domova.

Podaci su dobijeni na uzorku od 4.000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2.250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 4. septembra do 23. oktobra 2019. godine.

Izvori: Danas, Pobuna Srbije

Japanci ovako rešavaju problem grejanja:

Kad je u pitanju grejanje u Srbiji:

Gde god živeli