Moguća posledica pandemije – Evrozona u padu 2,7 odsto

Prema procenama, Evrozona bi se mogla naći u padu od 2,7 odsto u poslednjem kvartalu 2020. godine u odnosu na prethodni.

Ekonomija Evrozone zabeležiće u četvrtom tromesečju pad od 2,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca. Pad u poslednjem kvartalu se predviđa zbog drugog talasa pandemije koronavirusa. Ovo su procene, objavljene u zajedničkom izveštaju, nemačkog ekonomskog instituta IFO, švajcarskog KOF i italijanskog zavoda za statistiku ISTAT.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom cele 2020. godine, prema ovim procenama, ekonomija Evrozone trebalo bi da zabeleži pad od 7,3 odsto.

BDP Evrozone u drugom kvartalu 2020. godine zabeležio je pad za 11,7 odsto veći u odnosu na prethodno tromesečje. U trećem tromesečju je ostvaren rast od 12,5 odsto. U izveštaju se navodi da je ovaj rast bio podstaknut, pre svega, ličnom potrošnjom.

U prvom tromesečju 2021. godine očekuje se skroman rast Evrozone za 0,7 odsto u odnosu na poslednje tromesečje ove godine.

U izveštaju IFO instituta, KOF i ISTAT predviđa se da bi u drugom tromesečju 2021. godine privredni rast trebalo da se ubrza na tri odsto.

Naglašava se da su i ove prognoze podložne rizicima. Oni zavise od daljeg razvoja pandemije koronavirusa, efekata vakcinacija, efekata mera ekonomske politike, koje uključuju i finansijsku podršku iz fonda EU.

Izvor: Biznis
FotografijaTabrez Syed sa Unsplash

Podsećamo na tekstove i vesti: