Magazin Godine Zdravlje

Isti indeks telesne težine a različite figure?

Ove ilustracije nastale su 3D skeniranjem* stvarnih ljudi. Broj označen sa “V” je zapremina tela u litrima. Iako se oblik tela očigledno razlikuje, na njima vidimo šest osoba iste visine – 175 centimetara, i iste telesne mase (“težine”) – 78 kilograma.

*Skeniranje je obavila njujorška startap kompanija Body Labs koja pravi ovakve 3D modele za potrebe tekstilne industrije i nosivih predmeta.

Šest osoba na ilustraciji imaju isti indeks telesne mase (BMI) – 25,4 (ovde možete izračunati svoj BMI). Ovo ih tehnički svrstava u osobe sa viškom kilograma (overwight), jer po uobičajenoj definiciji, osobe sa BMI od 25 do 30 imaju višak kilograma, dok su one sa BMI od 30 do 35 gojazne (obese), a preko BMI 35 veoma gojazne osobe.

Ali, kako je moguće da osobe sa identičnim BMI izgledaju toliko različito?

Jednostavno objašnjenje jeste da su mišići i kosti gušći od masnog tkiva, kao i da neki ljudi imaju više ili manje mase u svom torzu ili nogama. S obzirom da BMI uzima u obzir samo visinu i telesnu masu, ovakve razlike su uobičajene.

Tako se dolazi do razloga zašto neki istraživači predlažu da bi trebalo uzimati u obzir procenat masti i strukturu organizma, kao važnije indikatore zdravlja osobe, nego što je to sama telesna masa u odnosu na visinu.

Time se podvlači i značaj vežbanja, jer na taj način ne samo da sagorevamo kalorije već i gradimo mišićno tkivo.

To je možda još jedno objašnjenje zašto prosto smanjenje telesne mase nije jedini, niti pravi put za dobru figuru, piše Njujork Tajms.

U drugom istraživanju se navodi da bi, umesto što brinemo o težini ili BMI, trebalo da se trudimo da maksimiziramo i održimo mišićnu masu (Više o ovome u tekstu: Veća mišićna masa – duži život)


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija