Početna Magazin Godine Ekonomija Ipak, povećanje plata i penzija?

Ipak, povećanje plata i penzija?

Ipak, povećanje plata i penzija?

Već ima najava da bi početkom sledeće godine moglo doći do povećanja plata u javnom sektoru i penzija, a da li to može i da se stvarno ostvari? Prenosimo tekst lista Dnevnik.

Ilustracija iz teksta: Budućnost je isuviše važna da biste je proricali

Mada ekonomisti tvrde da za konačnu ocenu o suficitu, odnosno deficitu budžetske kase ipak treba sačekati kraj godine, uz napomenu da se julska dobra slika može narednih meseci promeniti, već ima najava da bi početkom sledeće, 2017. godine moglo doći do povećanja penzija i plata u javnom sektoru. To bi značilo da bi one bile povećane uprkos savetima Fiskalnog saveta Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da bi morale ostatiti zamrznute ne samo naredne godine, već i 2018.

Na srpskoj strani je da i ovoga puta, kao što je to učinila i novembra prošle godine, tokom predstojeće šeste revizije aranžmana, ubedi MMF da se višak novca u državnoj kasi podeli zdravstvu, prosveti, penzionerima, uz argument da nije dobro da se svi odriču zarad dobrih rezultata, a da ne osete nikav boljitak i simbolično priznanje za stezanje kaiša.

Ostaje da se vidi da li će MMF na to pristati ili će nastaviti da insistira na tome da se neplanirani suficit utroši u nove kapitalne investicije, prevremeno vraćanje javnog duga, rešavanje viška zaposlenih u javnom sektoru, piše Lj. Malešević za Dnevnik.

Bilo kako bilo, srpska strana će i ove godine pokušati da bolje ekonomske rezultate osete i građani Srbije, a to je jedino moguće ukoliko dođe do povećanja plata u javnom sektoru i penzija, pa makar i nekoliko procenata. Da li će to povećanje biti slično ili jednako prošlogodišnjem, u ovom trenutku može se samo nagađati, ali ako se sudi po činjenici da je ove godine suficit veći nego prošle, moglo bi se očekivati da se i zaposleni u javnom sektoru i penzioneri malo više ovajde nego lane.

Treba podsetiti na to da je Vlada Srbije u novembru prošle godine odlučila da učitelji i nastavnici od 1. januara 2016. godine dobiju povećanje plata od četiri odsto, a zaposleni u visokom obrazovanju dva procenta. Penzionerima je linearno usledilo povećanje od 1,25 odsto, dok je zaposlenima u zdravstvu plata povećana tri odsto, kao i zaposlenima u socijalnim ustanovama.

Drugi delovi javnog sektora, kojima su primanja 2014. godine veća od 25.000 dinara umanjena deset odsto, nisu dobili povećanje. Fiskalnom strategijom za ovu godinu i naredne dve nije predviđeno povećanje plata u javnom sektoru i penzija pa je prošlogodišnja odluka Vlade Srbije, nakon mukotrpnih pregovora s MMF-om, značila odstupanje od finansijskog plana koji izvodi Srbiju iz ekonomske krize.


Zaposleni u javnom sektoru i penzioneri veruju da će i prvog meseca naredne godine imati povećanje primanja. Već se kalkuliše da bi ono moglo biti od jednog do četiri procenta, a u najgorem slučaju – barem kao stopa inflacije, koja je planirana na 1,8 odsto, mada je sada znatno manja od plana. Na rast inflacije, najavila je i guvenerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, svakako će uticati nagli skok cene svinjskog mesa, te voća i povrća čija cena je ovog leta zbog nepogoda znato viša od prošlogodišnje, ali i planirane.


Preneli smo ovaj tekst kao drugu stranu priče u odnosu na tekstove objavljivane u prethodnom periodu kada je savetovano da se primanja u Srbiji nikako ne smeju povećavati. Ali podsećamo vas, drage čitaoce, na Stav redakcije Penzina o vestima o mogućem povećanju plata i penzija koji od prošle godine nismo menjali.