Početna Magazin Godine Ekonomija Penzionerima linearno 1,25 odsto, zdravstvu 3 i učiteljima 4 odsto – povećanje

Penzionerima linearno 1,25 odsto, zdravstvu 3 i učiteljima 4 odsto – povećanje

Penzionerima linearno 1,25 odsto, zdravstvu 3 i učiteljima 4 odsto – povećanje

Na konferenciji za medije, 11. novembra 2015. godine, premijer Srbije je govorio i o procentima dugo najavljivanog povećanja penzija i plata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da penzionerima sledi linearno povećanje od 1,25 odsto, a da će učitelji i nastavnici od prvog januara 2016. godine dobiti povećanje plata od četiri posto. Zaposleni u visokom obrazovanju, gde je bilo najviše problema u pregovorima sa MMF, imaće dva posto veće plate. Zdravstvo će, rekao je Vučić, dobiti povećanje plata od tri odsto, koliko i zaposleni u socijalnim ustanovama.

Prema rečima Aleksandra Vučića, svi penzioneri, nebitno da li su im ranije penzije smanjene ili ne, dobiće linearno povećanje penzija za 1,25 odsto, prenosi Blic.

On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

„Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i one sa većim primanjima“, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

To znači, kako je objasnio premijer, da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.
MMF je, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Kako je rekao, opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata.

„Vojska i policija, uprkos oceni MMF da je policija preplaćena, a vojska dobro plaćena, takođe će dobiti povećanje od dva procenta poena“, rekao je premijer Vučić.

Kako je rekao, razgovori sa MMF su bili teški i čak su i mogli da budu i prekinuti. „Najveći problem je bio procenat povećanja plata u prosveti, najviše za univerzitetske profesore, jer MMF smatra da su preplaćeni“, kaže Vučić.

Posle komentara ministra finansija Dušana Vujovića da se radi o skromnim povećanjima, premijer Vučić je ponovo naglasio da on ne misli da je to malo i da nikome neće da se dodvorava.

Kako je rekao premijer Srbije, sve što je dogovoreno sa MMF, Srbija je nadmašila, kako je to MMF zaključio. „Deficit je niži u svakom mesecu, imali smo i suficit. Po prvi put u novijoj istoriji, u plusu smo. To znači da smo mnogo marljiivije radili“, rekao je Vučić.