Početna Magazin Godine Ekonomija Fiskalni savet: Istrajati u zamrzavanju plata i u 2017, a penzija i u 2018. godini

Fiskalni savet: Istrajati u zamrzavanju plata i u 2017, a penzija i u 2018. godini

Fiskalni savet: Istrajati u zamrzavanju plata i u 2017, a penzija i u 2018. godini

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da su fiskalni rezultati u 2016. i bolji od planiranih, ali da bi se ostvario plan smanjivanja budžetskog deficita na 0,5 odsto BDP-a do 2019. godine, važna je i kontrola plata i penzija.

Fotografija iz serijala „Očerupaj starca

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„„Smatramo da su rezultati u 2016. godini dobri i odlični, da bi deficit budžeta trebalo da bude manji od planiranog. Sada je zato dobar trenutak da postavimo i neke nove srednjoročne ciljeve““, rekao je, Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, u Skupštini Srbije u četvrtak, 21. jula 2016.

Kako prenosi Blic, on je rekao da plan da se deficit budžeta do 2019. godine svede na 0,5 odsto BDP-a možda izgleda preambiciozno, ali da nije naučna fantastika, nego je izvodljiv, a pre svega potreban kako bi nivo javnog duga počeo da se kreće silaznom putanjom.

„Naš javni dug je visok, 75-76 odsto BDP-a, što je daleko od zakonske granice od 45 odsto, ali i od ekonomske održivosti na dugi rok. Čak i pri deficitu od 0,5 odsto BDP-a, javni dug bi pao na nivo od oko 60 odsto BDP-a tek 2025.“ godine, objasnio je Vučković.

On je ukazao i da su kamate koje država plaća izuzetno visoke, kao i da na taj izdatak odlazi 1,2 milijarde, što je oko 3,5 odsto BDP-a.

„“Da bi i taj izdatak bio manji, potrebno je ići na niži deficit, a onaj od 0,5 odsto BDP-a bi obezbedio stabilnost, spremili bismo se za nove šokove, rast bi mogao da se ubrza““, rekao je Vučković i istakao da je taj cilj dostižan, kao i da nije „u domenu naučne fantastike“.

S tim u vezi, dodao je, važna je i kontrola plata i penzija, a Fiskalni savet smatra da bi za ostvarenje cilja da deficit spadne na nivo od 0,5 odsto BDP-a bilo važno istrajavanje u zamrzavanju plata i penzija, plata i u 2017, a penzije i u 2018.

Obrazlažući Izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2015. godinu pred skupštinskim Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, objasnio je da Fiskalni savet daje preporuke i da se neke čuju manje, neke više.

Naglasio je da je Fiskalni savet isticao i problem preduzeća u državnom vlasništvu, i javnih i onih koja su bila u restrukturiranju.

„„Želimo da ukažemo da ta priča nije završena i nisu izbegnuti rizici po javne finansije. A dobri rezultati mogu da budu održivi samo ako se reši stanje u velikim javnim preduzećima, EPS-u, RTB Boru, Resavici, Železnicama““, rekao je Vučković uz opasku da je, u tom smislu, vidljiv slab napredak u praksi.