Inicijativa za procenu invalidnosti obolelima od Kronove bolesti

Pokrenuta je inicijativa da se obolelima od Kronove bolesti vrši i procena invalidnosti. Crevne zapaljenske bolesti, podsećaju podnosioci inicijative, jesu hronične, doživotne i neizlečive.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije – UKUKS pokrenulo je inicijativu da se pacijentima od Kronove bolesti vrši i procena invalidnosti. Predlaže se da se procena invalidnosti radi uz dobijanje dijagnoze zavisno od toga u kojoj fazi je bolest zahvatila digestivni trakt. Kako je saopštilo ovo udruženje, procena invalidnosti bi naročito trebalo da se radi nakon hirurških intervencija.

Simptomi zapaljenske bolesti creva su, između ostalih: česti bolovi u stomaku, dijareja i hitno, nekontrolisano pražnjenje stolice. Udruženje pokrenutu inicijativu objašnjava i činjenicom da su ovi simptomi takvi da su oboleli često onemogućeni da se prilagode raznim životnim situacijama. Zbog toga se oboleli veoma često povlače u sebe i socijalno izoluju.

Zoran Milenković, gastroenterolog u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ kaže da je život ovih pacijenata veoma otežan zbog prirode bolesti. Oni su, kako objašnjava dr Milenković, primorani da često izostaju sa časova, predavanja, radnih mesta.

„Ne mogu da ostvare odgovarajuće socijalne kontakte, ne žene se i ne udaju. Okolina ih ne razume i zato je namera lekara da se poboljša kvalitet njihovog života“ rekao je dr Milenković na onlajn konferenciji “ Život za peticu“.

Nagalsio je da su lekari zato i podržali pokretanje inicijative za priznavanje invalidnosti. Od posebne važnosti za usvajanje ove inicijative jeste podatak da su crevne zapaljenske bolesti hronične, doživotne i neizlečive.

Izvor: RTV