Vlada Srbije povukla iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji

Vlada Republike Srbije je zvanično objavila da su usvojeni svi zahtevi sa protesta građana. Iz skupštinske procedure je povučen Zakon o eksproprijaciji i predlaže se usvajanje izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 8. septembra 2021. godine donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji. Ovaj zakon je Skupštini Srbije vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić na ponovno odlučivanje.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu o tome da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Ukoliko se zaključi da je taj zakon neophodno promeniti, to će biti učinjeno uz široku javnu debatu. U ovoj debati, kako se navodi u Saopštenju Vlade, biće uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Vlada je, na istoj sednici, predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predložene su izmene u članovima 7, 20, 43 i 44. Ovi članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma. U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa. Takođe se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine. Takođe, Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Izvor: Vlada RS
FotografijaMister No

Podsećamo:

Savet za borbu protiv korupcije: Zakon o eksproprijaciji na štetu građana