Vlada Srbije povukla iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji

Vlada Republike Srbije je zvanično objavila da su usvojeni svi zahtevi sa protesta građana. Iz skupštinske procedure je povučen Zakon o eksproprijaciji i predlaže se usvajanje izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 8. septembra 2021. godine donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji. Ovaj zakon je Skupštini Srbije vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić na ponovno odlučivanje.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu o tome da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Ukoliko se zaključi da je taj zakon neophodno promeniti, to će biti učinjeno uz široku javnu debatu. U ovoj debati, kako se navodi u Saopštenju Vlade, biće uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Vlada je, na istoj sednici, predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predložene su izmene u članovima 7, 20, 43 i 44. Ovi članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma. U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa. Takođe se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine. Takođe, Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Izvor: Vlada RS
FotografijaMister No

Podsećamo:

Savet za borbu protiv korupcije: Zakon o eksproprijaciji na štetu građana