I penzionerima će novčana pomoć biti isplaćivana sukcesivno

Kao što će ostalim građanima koji treba da se prijave za dobijanje novčane pomoći ona biti isplaćivana sukcesivno, tako će biti i sa isplatom penzionerima. Ona ide sukcesivno, a u prvom krugu je isplaćena penzionerima koji penzije primaju preko banke „Poštanske štedionice“ ili na kućnu adresu.

Siniša Mali, ministar finansija kaže da je jednokratna pomoć od 100 evra počela da se isplaćuje od 15. maja na račune prvih 950.000 penzionera. Ostalim penzionerima novac će biti sukcesivno uplaćivan na svakih pet dana, baš kao što je najavljeno da će biti isplaćivano građanima koji za novčanu pomoć moraju da se prijave.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći čine oko dva miliona građana. Oni automatski primaju jednokratnu novčanu pomoć, te nema potrebe da se prijavljuju.

Kako je objasnio Mali, isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra počela je isplatom za oko 950 hiljada penzionera koji imaju tekući račun u Banci „Poštanska štedionica“. Među ove penzionere spadaju i oni koji penziju primaju na kućnu adresu, odnosno kojima je otvoren namenski račun u toj banci. Penzije na kućnu adresu prima ukupno 305.200 penzionera.

Dakle, prvo je, 15. maja, jednokratna pomoć isplaćena za oko 100 hiljada penzionera. Zatim je nastavljeno sa uplatom prvo za penzionere koji primaju preko „Poštanske štedionice“ i kojima poštari isplaćuju penzije na kućnu adresu.

„Danas (16. maj), u filijalama ‘Poštanske štedionice’ penzioneri mogu da podignu svojih 100 evra jednokratne pomoći u dinarskoj protivrednosti… Penzionerima koji penziju primaju na kućnu adresu, odnosno koji nemaju tekući račun u toj banci, ‘Poštanska štedionica’ otvorila je poseban namenski račun za uplatu jednokratne pomoći. Novac će moći da podignu u svih 185 ekspozitura ‘Poštanske štedionice’, kao i na šalterima pošta“, objasnio je Mali.

Drugim penzionerima, koji imaju otvorene tekuće račune u poslovnim bankama, jednokratna pomoć će biti isplaćena u narednim danima.

Isplate putem drugih banaka

Kako su redakciji portala Penzin javili čitaoci, pojedine banke su počele sa isplatom jednokratne pomoći svojim klijentima koji preko njih primaju penziju. Dakle, kao što pojedine banke ne čekaju da im Fond PIO isplati penzije, već određenog dana u mesecu omoguće svojim klijentima penzionerima da mogu da podignu penziju, tako pretpostavljamo i sada omogućavaju raniju isplatu pomoći iako im sredstva još uvek nisu uplaćena.

Kako bilo, ukoliko penzioner još uvek nije primio jednokratnu pomoć, najbolje je da se obrati svojoj banci, banci preko koje prima penziju. Većina banaka je obaveštenje o datumu početka isplate jednokratne pomoći već postavila na svoju internet-stranicu.

Izvori: Novosti, N1

DOPUNA 18. MAJ, VEČE: Jednokratna novčana pomoć za preostalih 650.000 penzionera biće uplaćena 19. maja. Tog istog ili narednog dana, penzioneri će moći da podignu najavljenih 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.
V: Novčana pomoć za preostalih 650.000 penzionera – 19. maja

Podsećamo: