Početna Magazin Godine Hormon ljubavi protiv starenja mišića i kostiju

Hormon ljubavi protiv starenja mišića i kostiju

Oksitocin, hormon koji se povezuje sa ljubavlju, brzo oporavlja mišiće kod starijih miševa, zaključak je novog istraživanja.

Oksitocin se otpušta prilikom zagrljaja ili zbog zaljubljenog pogleda. On pojačava libido. Nalazi se kod dece, ali još nije utvrđeno kada njegovi nivoi počinju da opadaju kod ljudi i koji su nivoi potrebni da bi tkiva ostala zdrava.

Postoje i drugi biohemijski faktori u krvi koji su povezani sa starenjem i obolevanjem. Međutim, kako objašnjava Irina Konboj, vanredni profesor na Berkliju, „većina molekula za koje je otkriveno da podstiču regeneraciju tkiva, takođe je povezana i sa kancerom, što ograničava njihov potencijal u lečenju ljudi.“ Oksitocin, koji u krv izlučuje hipofiza, stiže do svakog organa, a do sada nije povezan sa tumorima niti sa negativnim uticajem na imunosistem.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Communications, pokazuje da nivoi oksitocina kod miševa opadaju sa godinama. Takođe, manje je receptora za oksitocin u mišićnim matičnim ćelijama kod starih u poređenju sa mladim miševima.

Da bi podstakli ulogu oksitocina u oporavku mišića, naučnici su ga ubrizgavali grupi miševa. Nakon devet dana tretmana, mišići miševa koji su primali oksitocin mnogo bolje su zalečeni u odnosu na kontrolnu grupu. „Delovanje oksitocina je bilo brzo„, objašnjavaju naučnici. „Oporavak mišića kod starih miševa bio je oko 80 odsto od onog koji je zabeležen kod mladih.“

Zanimljivo je da se ništa nije desilo kada je oksitocin davan mladim miševima. „Ovo je dobro jer pokazuje da dodatni podsticaj oksitocinom kod starih matičnih ćelija tkiva neće dovesti do njihove nekontrolisane deobe“, kažu. Sa druge strane, kada se blokiraju uticaji oksitocina kod mladih miševa, to brzo utiče na njihovu sposobnost regeneracije.

Takođe su proučavani miševi čiji gen za oksitocin je bio onemogućen. U poređenju sa kontrolnom grupom, nikakve razlike nisu primećivane dok su miševi bili mladi. Međutim, sa vremenom su počeli da se javljaju znaci preranog starenja. „Koliko je nama poznato, gen za oksitocin je jedini čiji se uticaj primećuje kasnije u životu, što sugeriše da je njegova uloga tesno povezana sa procesom starenja.“

Pored zdravih mišića, pretpostavlja se da oksitocin poboljšava zdravlje kostiju i da bi mogao biti važan u borbi protiv gojaznosti.