Početna Magazin Godine Društvo Samit G77: Plan za bolji svet

Samit G77: Plan za bolji svet

Lideri nerazvijenih zemalja sastali su se 14. i 15. juna u Santa Kruzu, Bolivija, na Samitu zemalja G77. Kako piše bolivijski list La Razon, „ta najbrojnija podgrupa Ujedinjenih nacija (…), koja predstavlja oko 60% svetske populacije, želi da iskoreni siromaštvo do 2030. godine.“

Pored toga, ovaj ambiciozni skup (133 članice) učinio je sve kako bi ostvario svoje ciljeve pozivanjem i Kine. Time je deo čovečanstva koji predstavljaju porastao na 77%.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Milenijumski ciljevi UN veoma se neujednačeno ispunjavaju kako se približava 2015. godina, krećući se od uspeha u borbi protiv siromaštva u Kini do neuspeha obezbeđivanja hrane u Supsaharskoj Africi.

U središtu ekonomske i društvene krize, najupečatljivija činjenica jeste ćutanje zapadnih medija o Samitu koji se bavi klimatskim promenama i siromaštvom, piše Courrier International. Uglavnom se prenosi kratka vest agencije Associated Press.

Velika je razlika između toga i npr. komentara zimbabveanskog lista The Herald koji formiranje ove grupe vidi kao priliku da se „podstaknu resursi za izgradnju snažnih medija koji će se suprotstaviti protoku jednostranih informacija koje dolaze od zemalja Zapada„.

Bolivijski dnevni list Los Tiempos ističe čvrste stavove Huana Eve Moralesa, bolivijskog predsednika, koji se zalaže za „sopstvene institucije G77“ koje bi radile na dekolonizaciji i unapređenju Jug-Jug odnosa.

Donet je dokument koji sadrži različite predloge i ciljeve. Za ekvadorski Times, „taj dokument bavi se reformom Saveta bezbednosti UN i objavljuje da borba protiv siromaštva treba da bude središnji cilj ekonomskog razvoja.“ Odatle i naslov koji su G77 izabrali za svoj izveštaj: „Za novi svetski poredak dobrog života„. Sajt Morocco World News piše o marokanskoj volji za „institucionalizaciju odnosa Jug-Jug“.

Konačno, Ban-Ki Mun, generalni sekretar UN, rekao je da „održivi razvoj neće biti postignut ukoliko se nastavi sa sukobima i kršenjem ljudskih prava„. Taj poziv na poštovanje osnovnih ljudskih prava izgleda da se odnosi na nedovoljne standarde radničkih prava u određenim zemljama učesnicama.

Čen Cu, specijalni izaslanik kineskog predsednika Sji Đinpinga, obećao je zemljama G77 jačanje kineske saradnje u cilju promovisanja razvoja i prosperiteta.

U kom god pravcu išla, ovo su nova snažna kretanja na ekonomsko-političkoj mapi sveta. Čini se da ćutanje zapadnih medija sada šteti samom Zapadu.