Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Grad penzionera raste brže od Los Anđelesa

Grad penzionera raste brže od Los Anđelesa

Grad penzionera raste brže od Los Anđelesa

Grad Villages kod Orlanda na Floridi neverovatnom brzinom privlači Amerikance starije od 55 godina. Stopa rasta broja stanovnika najveća je već dve godine za redom.

Villages raste brže i od naselja koja primaju radnike u trenutnom bumu vađenja nafte iz uljnih škriljaca, i od naselja koje su poznate destinacije emigranata.

Ovaj grad ima 114.000 stanovnika (mart 2015. godine), a za svega osam meseci (od jula 2014. godine), porastao je za 5,4 odsto po broju stanovnika. Tako je drugu godinu za redom najbržerastući grad u SAD.

Njegova stopa rasta je tri puta veća od prosečne stope u celoj Floridi, pa i daleko brže od sledećeg takmaca po ovom kriterijumu – Myrtle Beach-a u Južnoj Karolini, čija stopa rasta je 3,2 odsto. Slede Ostin i Odesa u Teksasu, i Sent Džordž u Juti.

Ipak, postoje u SAD naselja koja rastu brzinom i od 8,7 odsto godišnje, ali njih Biro za statistiku ne računa kao gradska područja.

Po apsolutnom broju novih stanovnika godišnje, najbrže rastu teksaški gradovi Hjuston (preko 150.000) i Dalas (130.000), a slede Njujork (92.000), Atlanta (90.000) i Los Anđeles (85.000).

U Villages-u preko 96 odsto stanovnika (preko 100.000), ima preko 55 godina.

Ovaj raštrkani gradić sa nizovima samostalnih kuća, praktično nema kriminala, ali nema ni dece. Šta ima? Preko 40 terena za golf.

Zapravo, nešto kriminala ipak ima – raste crno tržište pilula za erekciju, piše Blumberg.

Istorijat biznisa – Do privatnog grada i milijardi dolara

Villages je izgradio izvesni Geri Mors. Njegova porodična kompanija sagradila je preko 50.000 kuća ovde od 1986. godine, praveći prihod od oko 10 milijardi dolara i profit za porodicu od tri milijarde dolara.

Slučajnom prolazniku manje očigledna su pravila Villages-a, a ima ih mnogo. Definisano je sve, „od toga koliko deca dugo mogu ostati u poseti, do broja ribica koje možete imati u akvarijumu“.

Porodica Morsa drži i lokalni list, radio stanicu i TV kanal. Poseduju i većinski paket banke koja izdaje hipotekarne kredite tako da poseduju i skoro pola miliona kvadrata nekretnina u Villages-u.

Još je Gerijev otac, Harold Švarc, započeo posao sa nekretninama na Floridi 1960-ih godina, nakon što je kupio četiri kilometra kvadratna zemljišta 100 kilometara severozapadno od Orlanda.

Od 1983. godine Harold uključuje sina a klijentima nude – „besplatan golf do kraja života“.